100 aastat esimesest rahvaalgatuslikust referendumist Eestis.

 

Tänavu veebruaris möödus sada aastat esimesest rahvaalgatuslikust referendumist Eestis, millega sooviti taastada usuõpetus algkoolides. Sellele sündmusele pühendatud rändnäituse stendidelt saab uudistada pilte ja dokumente, mis ilmestavad toonaseid sündmusi. Samuti saab teada religioonialase õppe korraldamisest Euroopas ning tänases Eestis. Veebruarist alates oli näitus väljas Tartus, nüüd 05.juunist on näitus  „100 aastat esimesest rahvahääletusest” välja pandud Riigikogu hoones

 Näituse avamisele järgnenud konverentsil Riigikogu konverentsisaalis räägiti 1923. aastal toimunud rahvahääletusest, usuõpetusest Eesti omariikluse esimestel aastakümnetel ja religioonialasest haridusest ilmalikes koolides.

Konverentsil tegi ettekande Tartu Ülikooli kirikuloo kaasprofessor, EELK Usuteaduse Instituudi kirikuloo professor Priit Rohtmets tagasivaatega 1923. aasta rahvahääletusele ja usuõpetusele Eesti omariikluse esimestel aastakümnetel. Vabariigi Presidendi õigusnõunik Hent-Raul Kalmo rääkis rahvahääletusest kui demokraatia tööriistast. (Tartu Ülikooli religioonipedagoogika kaasprofessor Olga Schihalejev vaatles oma ettekandes religiooni sekulaarses koolis ja tutvustas Euroopa riikide lahendusi.

Näituse panid kokku Olga SchihalejevRain SoosaarToomas JürgensteinUlla HerkelArvo Lamp, kujundas Riina Sildvee.  Tegemist on rändnäitusega, pärast Riigikogu näeb näitust Kose kiriku pastoraadis. Kui soovitakse näitust oma kodukohta, võtke ühendust olga.shihalejev@ut.ee

Reklaam