4. juuni on Püha Birgittale pühendatud juubelipäev

Pirita kloostris toimub pühapäeval, 4. juunil algusega kell 10.00 Euroopa kaitsepühak Püha Birgittale pühendatud juubelipäev.

Tänavu möödub 650 aastat püha Birgitta surmast ja üle kogu maailma tähistavad Pühima Päästja Püha Birgitta orduõed juubeliaastat. Tallinnas on kloostri poolt juubelipäevaks valitud 4. juuni, kui korraldatakse tänumissa, konverents ja kontsert austusega püha Birgittale (vt alljärgnevalt kava).

Birgitta Birgersdotter (1303–1373) ehk püha Birgitta oli Rootsi aadlidaam. Pärast oma abikaasa Ulf Gudmarssoni surma sai Birgitta nägemuse Kristuselt, kes käskis tal olla vaimseks sõnumitoojaks maailmas. Birgitta läks Rooma, pühendas oma elu Kristusele ja jäi sinna elama kuni surmani. Elu jooksul olevat tal olnud üle 600 ilmutuse.

1370 õnnestus Birgittal saada Roomas paavstilt luba uuele ordule – Püha Päästja Ordule. Hiljem sai ordu nimeks Ordo Sanctissimi Salvatoris, s.o Pühima Päästja Ordu, kes tegutseb üleilmselt tänini, samuti Eestis. Birgitta suri 23. juulil 1373 Roomas kui ta lahkus oma taevase Isa koju ja alustas uut elu Kristuses.

1391 kuulutati ta Roomas pühakuks, ja seda tänu tema rohkearvulistele ilmutustele ning 1991 nimetas paavst Johannes Paulus II püha Birgitta Euroopa kaitsepühakuks.

Reklaam