1.november on kõigi pühakute päev

l.novembril tähistame kõikide pühakute päeva ehk pühakutepäeva (ld k festum omnimum sanctorum). Sõna „püha“ ei viita ainult surnutele, vaid igaüks, kes on Kristuse oma, on püha ja väärib eeskujuks võtmist ning mäletamist (Hb 13:7). Kõigi pühakute suurpühal mälestab kirik kõiki pühakuid. Sel päeval ja palutakse nende erilist eestkostet.

Pühakute austamine on väga vana kristlik komme, nii sama vana kui pühakute auks korraldatavad pidustused 31. oktoobri õhtupoolikul. Seda õhtut kutsutakse halloween’iks. Selle sõna esimene pool – hallow – tähendab ‘pühad, õnnistatud’ – ja pühakud ongi pühad ja õnnistatud. Sõna teine pool – een – tähendab õhtut. Seega tähendab sõna „halloween“ õhtut, mis eelneb kõigi pühakute päevale.

Tänaseni on Portugalis, Hispaanias ja Mehhikos  levinud komme tuua sel päeval tänuohvreid Jumalale. Prantsusmaal ostetakse esivanemaid meenutades lilli ning Poolas ja Saksamaal süüdatakse küünlad lahkunud lähedaste haudadel.Filipiinidel peetakse samas ka piknikku.  Luksemburgi Suurhertsogiriigis on pühakutepäev riigipüha.  

allikas vikipeedia

Reklaam