Vastlakuklid martsipani ja moosiga
12 tk
Külmal lumisel vastlapäeval on tore panna pärmitainas kerkima ning küpsetada kukleid perele ja sõpradele. Rootsipärased martsipanitäidisega vastlakuklid koos hapuka moosi, martsipani ja vahukoorega viivad keele alla.
Tainas:
7 dl nisujahu
100 g toasooja võid
25 g toasooja pärmi ( või 1 pakk kuivpärmi )
2 dl käesooja piima
1 dl suhkrut
0,5 tl soola
1 tl kardemoni
1 väike muna
Martsipanitäidis:
100 g martsipanimassi
0, 5 dl piima
purk hapukat moosi
400 ml vahukoort
1 sl suhkrut
2 tl vanillisuhkrut
Määrimiseks: 1 muna
Kaunistuseks: tuhksuhkrut
1. Valmista pärmitainas. Pudista pärm kaussi, hõõru koos soola ja vähese suhkruga vedelaks. Sega juurde käesoe piim, ülejäänud suhkur, kardemon, muna ja või. Seejärel lisa vähehaaval jahu ning sõtku ühtlaseks siidiseks tainaks ( u 10 minutit).
Lase soojas kohas räti all kerkida 1 tund või senikaua, kuni tainas saavutab kahekordse mahu. Jaga kerkinud tainas 12 osaks ja vormi neist pallikesed, tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning lase rätiku all kerkida veel 30 minutit. Siis määri lahtiklopitud munaga ja küpseta 200kraadises ahjus umbes 15 minutit (pöördõhuga u 7- 8 minutit). Lase jahtuda.
2. Lõika kuklitel “kaas” pealt ja uurista natuke sisu välja. Riivi martsipan ja sega kausis kuklisisu ja piimaga. Tõsta supilusikatäis segu igasse kuklisse. Tõsta supilusikatäis-kaks ka moosi. Vahusta koor suhkrutega ja pritsi igale kuklile vahetult enne serveerimist. Torka “kaaned” vahukoore peale, puista kuklid tuhksuhkruga üle ja söö kohe.