Uudised

Oleme astunud kolmekümne esimesse tegevusaastasse!

Head kaasteeline,

Muudatus ja elu on lahutamatud. Elu avaldubki muutustes.Nii ka meie meeskond toob alanud hooajal igasse päeva uut, vahendades, mis toimub nii meie väikeses Eestis ja laias maailmas. Selle keskmes on muutused, mis toimuvad meie endi elus. Muutumine algab  meie mõttemaailmas. Kirjatekst Rm 12.2 räägib seoses muutustega,, Ja ärge saage selle maailma sarnaseks.”.Maailm ei tähenda maakera ega universumit. Siin räägitakse mõtlemisviisist. ,,Vaid muutuge meeleuuendamise teel”. Muutumine algab mõttemaailmast, iga tegu algab mõttest. Piibel nimetab seda meeleuunedamiseks, mitte ajuloputamiseks.Kuid meeeleuuendus on tahtlik protsess. Mõtteid ei ole kerge kontrollida ja muuta, kuid see on võimalik. Martin Luther on öelnud.,,Sa ei saa keelata, kui linnud sinu pea kohal lendavad,kuid sa vastutad, kui lubad neil sinu pea peale pesa ehitada.” Jah, mõtted lendavad – ära lase valedel mõtetel oma pea peale pesa ehitada. Ära toida oma mõtetega negatiivseid, laastavaid ja hävitavaid hoiakuid ja suhtumisi.Päne tähele, mida loed, mida vaatad ja kuulad.Tee oma valik! Paulus ütleb (Fl 4.8).,,Kõik, mis tõene, mis auväärne, mis õige, mis puhas, mis armastusväärne, mis ülendav, ja kui miski on vooruslik ja kui miski on kiidetav, seda arvestage!”. Ärakadunud poja loos öeldakse.,, Kui ta oli paremad mõtted saanud….”,siis ta läks koju isa juurde.

Meie saatekava eripära on, et sarjade nimetused on samad, kuid sisu on  nendes on muutuv – nii nagu elu toob esile erinevad teemad, hoiame kätt elupulsil, kuid fookus on endiselt Heal Sõnumil,mis avaldub inimese elu kvaliteedi muutuses.

Tänan teid,

Helle  Aan
Raadio 7 tegevjuht

Lia Virkus soovitab: rabarberikreemiga maius

Eton mess rabarberiga  6-8

Parim kohe, kui beseed veel krõbedad!

Eton mess on inglise magustoit, kuhu klassikaliselt kuuluvad maasikad ja vahukoor ning peale murendatud õhuline besee. Siinne versioon on kevadise rabarberikreemiga maius, kuhu vahukoore asemel olen kasutanud hapukat ja vähemkaloririkast Kreeka jogurtit. Kokku on see üks kerge ja kevadine maitsekombinatsioon.

 kg  Kreeka jogurtit

paar peotäit pistaatsiapähkleid

plaaditäis väikesi beseesid, vt retsepti all

Rabarberikreem:

400 g rabarberit

2 dl suhkrut

2 sl vett

3 tl maisitärklist

1 vanillikaun ( või 2 tl mustade täpikestega vanillisuhkrut)

Küpseta esmalt beseed (vt retsepti lk…), varu nende valmistamiseks-ahjus kuivamiseks u 3 tundi. Mugavaim on need eelmisel päeval valmis küpsetada.

Valmista rabarberikreem. Tükelda rabarber, keeda 3-5 minutit suhkru ja pooleks lõigatud vanillikaunaga, kust noaga seemned välja kaabitud..Lisa vees lahustatud maisitärklis ja kuumuta segades, kuni kreem pakseneb ( 3-4 minutit). Eemalda vanillikaunad ja lase rabarberikreemil täielikult jahtuda. Kui kasutad vanillikauna asemel vanillisuhkrut, siis sega see kreemi hulka kõige lõpus.

Koori ja haki pistaatsiapähklid. Lao purkidesse kihiti Kreeka jogurtit, rabarberikreemi ja beseesid. Korda kihte ja vahetult enne serveerimist  pudista kõige peale mõned beseetupsud ja pähklid. Naudi kohe!

Nipp! Kiirel juhul saad osta poest valmis beseed, sellisel juhul keeda rabarberikaste esimesena ja jahuta kiirelt. 

Omaküpsetatud väikesi beseesid on mul kodus suures purgis peaaegu alati olemas. Kui mõned munavalged toiduvalmistamisest üle jäävad, küpsetan neist kohe õhulised tupsukesed. Beseed säilivad purgis fooliumi all krõbedana mitu kuud, kui muidugi enne ära ei sööda. Teen sageli purgimaiuseid ja kausikooke ning enamasti on hea neile ka beseed peale pudistada: lisada mõnusat magusust ja ilusat õhulist kaunistust. 

Väiksed beseed

2 munavalget

1 dl suhkrut

1 tl maisitärklist

1 tl valget veiniäädikat

Vahusta munavalged näputäie soolaga tugevaks valgeks vahuks. Lisa vähehaaval suhkur ja vahusta , kuni saad valge läikiva tugeva vahu (kokku u 5 minutit). Lisa maisitärklis ja veiniäädikas, vahusta läbi.  Pritsi küpsetuspaberiga ahjuplaadile väikesed munavahutupsud ja küpseta ahjus 120 kraadi juures 50 minutit, lülita ahi välja ja jäta veel tunniks lahtise uksega ahju kuivama. Jahuta seejärel lõplikult.

 

Luterlik Maailmaliit ja Õigeusu Kirik avaldasid ühisavalduse Pühast Vaimust, Kirikust ja maailmast

Nikaia kirikukogu 1700. aastapäeva puhul ja ettevalmistusena nelipühaks avaldasid Luterlik Maailmaliit ja Õigeusu Kirik 6. juunil 2025 ühisavalduse teemal “Püha Vaim, Kirik ja maailm”.

Avalduse valmistas ette Luterliku Maailmaliidu ja Õigeusu Kiriku rahvusvaheline teoloogilise dialoogi ühiskomisjon. See pakub ühist mõtisklust Vaimu rollist loomises, liturgias ja Kiriku missioonis tänapäeva maailmas ning on järjeks varasemale olulisele ühisavaldusele filioque küsimuses. Filioque [fili’ookve] (ladina keeles ‘ja Pojast’) on Nikaia usutunnistuse ladinakeelsele tekstile lisatud sõna.

Nikaia usutunnistuse varasemas versioonis on öeldud: “Meie usume Pühasse Vaimusse (…), kes lähtub Isast“; täiendatud kujul on neile sõnadele lisatud “ja Pojast“.

Sellisel kujul on Nikaia usutunnistuse omaks võtnud katoliku kirik ja enamik protestantlikke konfessioone. Seevastu õigeusu kirik peab seda täiendust valeks. Paljud uniaatlikud kirikud jätavad selle sõna vaste usutunnistusest välja, kuid tunnistavad ikkagi, et Püha Vaim lähtub Isast ja Pojast, sest see on katoliku usu dogma.

Avalduses kinnitatakse esmalt Püha Vaimu eluandvat kohalolu loomises ja lunastuses, kutsudes üles uuendatud suhtele inimkonna ja looduskeskkonna vahel. See rõhutab Vaimu väestavat rolli evangeeliumi kuulutamisel ning Kiriku tunnistuse alalhoidmisel Sõna ja sakramendi kaudu.

Luterlased ja õigeusklikud kinnitavad ühiselt, et “Püha Vaim avab pidevalt lepituse teid Kirikus ja maailmas” ning et iga liturgia pühitsemine on osasaamine nelipühast.

Ühisavaldus lõpeb üleskutsega sügavamale kolmainuõpetuslikule mõtisklusele ning edasisele teoloogilisele ja liturgilisele süvenemisele loomise ja uuenemise teemadesse. Samuti toetatakse püüdlusi ühise oikumeenilise loodu püha sisseseadmiseks.

ALLIKAS :e-kirik.eelk.ee

Lia Virkus soovitab: rabarberi mascarpone

Koostisosad
RABARBERIMOOS
500 g Rabarber
3 dl Suhkur
1 tk Vanillikaun
PÕHI
270 g Heledad küpsised (nt Digestive)
100 g Või
TÄIDIS
750 g Mascarpone
300 g Vanillimaitseline kohupiimapasta
1.5 dl Suhkur
1 spl Vanillsuhkur
1 dl Maisitärklis
4 tk Muna
1 dl Rõõsk koor 35%

Valmistamine

12 lõiku.

1. Tükelda rabarber, keeda suhkru ja pooleks lõigatud vanillikaunaga (seemned puhasta noaga potti) 10–15 minutit. Lase jahtuda. Rabarberimoosi võid valmis keeta ka juba eelmisel õhtul.

2. Purusta küpsised ja sega sulavõiga, suru 24–26 cm lahtikäiva vormi põhja. Küpseta 170 kraadi juures 10 minutit. Lase jahtuda.

3. Täidise jaoks vahusta toasoe mascarpone kohupiimapastaga, lisa suhkrud, tärklis, munad ja vahukoor, vahusta kõik läbi. Sega lõpuks hooletult hulka moos ja kalla vormi põhjale. Küpseta 150 kraadi juures ligikaudu tund (või 5–10 minutit kauem, oleneb ahjust). Pealt keskelt peab kook veel võdisema, kui ahjust välja võtad, ainult nii jääb see mahlane ja siidine. Lülita ahi välja ja jäta kook lahtise uksega ahju jahtuma. Tõsta ööseks külma, maitseb parimalt külmana järgmisel päeval.

Eesti Kirikute Nõukogu liikmeskirikud tähistasid ülestõusmispühi ühise jumalateenistusega

Eesti Kirikute Nõukogu liikmeskirikud tähistasid ülestõusmispühi ühise jumalateenistusega


Käesoleval aastal langevad nii ida- kui läänekiriku kalendrites ülestõusmispühad samale nädalavahetusele. Sellega seoses tähistavad ka Eesti Kirikute Nõukogu (EKN) liikmeskirikud Ülestõusmispühi samal ajal.
 
Tähistamaks Ülestõusmispühi kutsuti EKNi liikmeskirikud kõiki oikumeenilisele õhtuteenistusele ülestõusmispühade 1. pühal 20. aprillil 2025.a kell 17.00 Tallinna Issanda muutmise peakirikusse (Suur-Kloostri tänav 14).
Õhtusel jumalateenistusel teenivad kaasa EKNi liikmeskirikute esindajad. Muusikaga teenib jumalateenistusel vanamuusikaansambel „Vox Clamantis“.
 
Tegemist on ajaloolise sündmusega, sest teadaolevalt on see esimene kord ajaloos, kus Eesti Kirikute Nõukogu liikmeskirikud ühiselt oikumeenilise teenistusega ülestõusmispühi tähistavad.
 
Jumalateenistus kannab endas ka Eesti Kirikute Nõukogu aasta teema „Tunnistatud usk“ ideed.
 
Kuigi Eesti Kirikute Nõukogu koosneb kümnest liikmeskirikust on ülestõusnud Kristus see, kes meid kokku toob ja ühendab. Kui hoiame oma silmad Temal kaovad piirid ja erisused konfessioonide ja kirikute vahel.

Kirikud ja kogudused üle Eesti korraldavad „Kristliku elu ja tunnistuse“ kursus

KKoostöös Billy Grahami Evangeelse Assotsiatsiooniga korraldavad mitmed EKN liikmeskirikud ja teised kogudused üle Eesti festivali „Lootuse aeg“. Festival „Lootuse aeg“ toimub Tallinnas Tondiraba Jäähallis 18.-19. oktoobril 2025 aastal, kus lootuse sõnumit jagab evangelist Will Graham ja toimub ka tasuta kontsert parimate kristlike muusikute osalusel.

Kümnetes kogudustes üle Eesti on algamas „Kristliku elu ja tunnistuse“ kolmetunnine kursus (KET), kus õpetatakse kristlasi rääkima oma usust praktilisel viisil.
Tasuta kolmest õppesessioonist koosneva kursusel õpitakse tundma Piibli põhimõtteid, kuidas elada Jumalale meelepärast elu ja juhtida inimesi Jeesuse juurde ning antakse praktilisi nõuandeid evangeeliumi kuulutamiseks. Kursusel julgustatakse ka toetama uusi kristlasi, et aidata neil kasvada oma usus Jumala sõna uurimise läbi.

Kursus on kättesaadav kõigile ja kõik on teretulnud. Vaata lähimat toimumise kohta kaardilt: https://billygraham.org/et/events/lootuse-aeg/kursus.

Kui soovid korraldada kursust oma koguduses, võta ühendust: hvoogne@lootuseaeg.com.

Lia Virkus soovitab: maailma parim rabarberi kook vanilli kastmega

1 kg rabarberit
200 g võid
5 muna (suured)
4 dl suhkrut
1 dl kohvikoort
4 dl pannkoogijahu (Vilma tavaline pannkoogijahu)
2 tl küpsetuspulbrit
1 tl vanillisuhkrut
Sulata väikses kastrulis või ja lase jahtuda. Vahusta toasoojad munad suhkruga (kollane ja valge koos, soovitan kasutada köögikombaini, sest sellise koguse kohevaks siidiseks vahuks löömiseks kulub parasjagu palju aega). Sega jahtunud sulavõi munavahu hulka. Ühenda pannkoogijahu küpsetuspulbri ja vanillisuhkruga. Lisa munavahu hulka jahusegu ja kohvikoor, sega ühtlaseks tainaks. Tükelda rabarberid ja sega ettevaatlikult tainasse.
Kata kõrgete äärtega ahjuplaat küpsetuspaberiga ja laota tainas sinna peale. Küpseta ahjus umbes 160 kraadi juures, soovitavalt pöördõhurežiimil 25-35 minutit või kuni kook on küps.

Serveeri seda vanillkastmega:

Vanillikaste

Kaste valmib lihtsalt ja kiirelt, aga valmis võiks selle teha vähemalt tund-kaks enne laualepanekut, et see jõuaks jahtuda. Hoia serveerimiseni külmkapis!

4 dl piima
4 dl vahukoort
4 munakollast
4 sl maisitärklist
4 sl suhkrut
1 vanillikaun või 1 sl musta täpikestega vanillsuhkrut või vanilliestrakti

Sega esimesed viis komponenti vispliga roostevabas kastrulis. Poolita vanillikaun ja kraabi seemned välja, lisa kaunapoolik koos seemnetega potti. Keeda vaiksel tulel pidevalt vispliga segades, kuni kaste pakseneb (ära keema lase). Jahuta ja eemalda kaun. Kui kasutad kauna asemel vanillisuhkrut või ekstrakti, siis sega see valmis kuuma kastme hulka.

Palvepühapäev Rogate

Rogate (paluge, palvetage) erineb teiste ülestõusmisaja pühapäevade ladinakeelsetest nimedest selle poolest, et see ei ole võetud psalmi antifoonist, vaid protsessioonidest, mida alates 4. sajandist Roomas korraldati. Need asendasid kevadisi põllule tehtavaid paganlikke rongkäike.
5. sajandi lõpust alates toimusid kiriklikud protsessioonid palvepühapäeva ja taevaminemispüha vahelistel argipäevadel. Palvepühapäeva piiblilugemised räägivad sellest, mida tähendab palvetada ja missuguseid tõotusi see sisaldab. Igapäevases elus suhtleme oma parimate sõpradega piisavalt sageli, sest see annab meile midagi. Kohtudes tänaval inimesega, kes on meie jaoks oluline, vahetame temaga ikka mõne sõna. See on argielus nii loomulik.
Jumalaga suhtlemine on kristlase palve oma taevase Isa poole. Seega on kristlase jaoks palvetamine sama loomulik nagu suhtlemine abikaasa, sõprade või kolleegidega. Kui inimesed lakkavad mingil põhjusel omavahel rääkimast, siis on selle taga tavaliselt mingi suurem tüli või vääritimõistmine. Nii ka palvetamata jätmine näitab, et midagi suhtes Jumalaga on paigast ära. Palve suudab palju, annab jõudu ja aitab kogeda Jumalat. Seega on õige ka üleskutse: palvetage!

Allikas Kaido Soon  EK    /

 

Vanaema moosi-purukook kiirpärmitaignapõhjal

20 tk
Lihtne lapsepõlvekook, mida mu lapsepõlves küpsetas mu ema. Moosi keedeti palju ja seda kooki oli odav ja lihtne valmistada. Ka täna maitseb see imehea. Valmista seda erinevate moosidega, nii ei tüdine nii pea. 
Kiirpärmitainas:
25 g pärmi
120 g toasooja võid
5 dl nisujahu
1 dl käesooja vett või piima
1 muna
1 sl suhkrut
1 tl kardemoni
0,5 tl soola
Vahele:
u 1 liiter paksemat hapukat moosi
Purutainas:
1 dl suhkrut
3 dl nisujahu
100 g võid
näpuotsaga soola
Sega esmalt valmis purutainas. Sega näppude vahel puruseks seguks suhkur, jahu, või ja sool. Las jääb suuremaid ja väiksemaid tükke, ei pea olema ühtlane puru. Jäta ootele.
Kiirpärmitaina jaoks hõõru toasoe pärm suhkru ja soolaga vedelaks, lisa käesoe vedelik. Sega ja lisa ka muna, jahuga segatud kardemon, kuubikuteks lõigatud või. Sõtku ühtlaseks tainaks ja rulli küpsetuspaberil ahjuplaadi suuruseks nelinurgaks. Tõsta koos paberiga ahjuplaadile ja määri peale moos. Võid kasutada ka kaht eri sorti moosi, nii saad kahe maitsega kooki valmistada korraga. Pudista peale puru ja küpseta ahjus 200 kraadi juures 20–30 minutit või kuni kook on küps. Lase väheke jahtuda ja naudi ruutudeks lõigatuna.

Lia Virkus soovitab: lahtine tuunikalapirukas

Lahtine tuunikalapirukas
kaheteistkümnele
Valmistamisaeg 10 minutit + 25 minutit ahjus
Lehttainapõhjal lihtsalt valmistatav, kuid alati maitsev kalapirukas lõunalauale või õhtusöögiks tee-kohvi kõrvale. Juurde sobib hästi värske salat.

Põhi:
800 g lehttainast

Täidis:
2 keskmist sibulat
1 tl kuivatatud punet
1 sl õli
1 sl võid
2 karpi (à 200 g) tuunikala õlis
400 g riivitud juustu
6 muna
2 dl piima või kohvikoort
250 g kirsstomateid
soola ja pipart

Rulli tainas küpsetuspaberiga kaetud suurele ahjuplaadile.
Haki sibulad ja kuumuta õli-võisegus koos punega klaasjaks ning kummuta tainale. Laota sibulatele nõrutatud kalakonservid ja puista peale riivitud juust. Klopi munad lahti, lisa piim (või koor), sega ja nirista täidisele. Laota kaunilt peale pooleks lõigatud tomatid. Jahvata tomatitele soola ja pipart.
Küpseta pirukat 200-kraadises ahjus umbes 25 minutit, kuni pirukas on pealt kaunilt kuldkollane.

Raadio 7 eetris on saated Vabariigi President Alar Karise tunnustuse pälvinutega.

Rõõm on õnnitleda  Presidendi teenetemärkide saajaid:  kirikuelu edendaja ja Eesti katoliikluse uurija Marge Paas, EELK Lääne-Harju praostkonna  praost, Hageri Lambertuse  koguduse õpetajat Jüri Vallsalu ja masinatööstuse edendaja Raigo Tammo, kes on metallitöötlemise ettevõtete Estanc AS ja Tammer OÜ asutaja – inimesed, kellel on väärikale panusele ühiskonnas ka oluline side oma kogudusega. 

Laupäeval 08.02. kell 15 on stuudios Raigo Tammo oma poja Antoniga. Jagame kuulajatega 1993.a alustatud teekonda. Täna on Estanc AS Põhja- ja Baltimaade suurim ja edukaim suure mõjuga tööstusele mõeldud protsessiseadmete tootja. 

Esmaspäeval 10.02 kl 18.00  saame teada, kuidas Marge Paas aastaid tagasi astus Vene tänaval asuvasse katedraali, leides seal oma hingekodu. Siis ei teadnud ta veel, et ees ootab aastaid katoliikluse uurimist, mis päädib paaavst Franciskuse  kiriku esimese piiskopi õndsaks kuulutamise loaga.

Praost Jüri Vallsalu tunnustatakse töö eest vaimulikuna ning kohaliku elu edendajana Raplamaal. Saade sünnib  intervjuudest tema kaasteelistega.