Uudised

Raadio 7 sünnipäeva tähistamine

toimus 10. oktoobril otse-maratoniga seitsmest hommikul õhtul seitsmeni.

Tutvustasime kuulajaile Raadio 7 lugu, kaastöölisi ja meie saadete tegijaid, ka nende  vilju saadete näol.

Avasime toimetuse köögipoole- kuidas saab mõte saateks ja kuidas jõuab saade kuulajani.

Jagasime  tunnistusi, mis kinnitavad, et iga päev üheskoos jagades usku, lootust ja armastust muutume paremaks, saame tugevamaks, märkame teisi ja hoolime rohkem.

Tähistasime üheskoos Raadio 7 kahekümne kuuendat sünnipäeva.

Kogusime (ja kogume 31.oktoobrini) toetust uueks tegevusaastaks, sageduslubade tasu tänaseks on 7000-st € koos 6200.

Võimalus toetada on siinsamas meie kodulehel oleva annetuskeskkonna kaudu: raadio 7.ee/kingipäev (ära unusta pangakeskkonda sisenemiseks klikkida  sõnale ,,maksa”)

 

 

Lia Virkus soovitab: Aroonia-pohlamoos ja pihlaka-õuna ingveri salat

Aroonia-pohlamoos
1 l
Meie oma supermarjad, arooniad ja pohlad koos vähese suhkruga tasub talveks purki panna! Imeline värv ja maitse, lisaks palju antioksüdante!
500 g pohli
2 dl vett
400 g arooniaid
3 dl moosisuhkrut
Keeda pestud arooniaid veega 5 minutit, lisa pohlad ja keeda veel 5 minutit. Lisa moosisuhkur ja keeda veel 5 minutit.
Pane eelkuumutatud purkidesse ja kaaneta.

Pihlaka-õuna salat ingveriga
1 l
Suurepärane salat liharoogade kõrvale või tore valmistada purgike kingiks sõpradele.
500 g pihlakaid
500 g õunu
200 g arooniaid, kui on
2 dl vett
Pöidlasuurune jupike ingverit
2-3 kaneelikoort
3 dl moosisuhkrut
Soovi korral 2-3 sl brändit
Tükelda õunad, pane koos pestud pihlakate, arooniate ja veega potti. Lisa riivitud või hakitud ingver ja kaneelikoored, keeda 10 minutit vaiksel tulel. Lisa moosisuhkur ja keeda veel 5-10 minutit, kuni õunad on lagunenud. Lisa soovi korral juurde brändi, see võtab pihlakate mõrkjust vähemaks ja aitab ka säilitada. Jaga kuumalt steriliseeritud väikestesse purkidesse ning kaaneta.

Lõikustänupüha tähistatakse mitmel moel

Lõikustänupühal on Eestimaa kirikutes eriline tänujumalateenistuste aeg. Aga ka erilised hetked, milledest mõned nopped ka teile jagame:

Toompäevade lõpetamisel  saab  Toomkirikus tänumedali – Maarja medali ja kultuuripreemia vaimulik, teoloog ja tõlkija Kalle Kasemaa.

Tallinna Jaani kirikus kell 10.00 algaval lõikustänupüha jumalateenistusel avatakse Tallinna Jaani kirikus kaks uut Dolores Hoffmanni kavandatud vitraažakent.

Kalju baptistikirikus  on eriline tänupäev.  kell 11.00 algaval jumalateenistusel kõneleb religioonipsühholoog Tõnu Lehtsaar  tänulikkusest .Muusikat Laikrete pereansamblilt.

Lia Virkus soovitab:kihiline kana-kausisalat

Kuuele
Maitsev kihiline salat, kus marineeritud kõrvitsad ja grillkana annavad üllatavalt vahva maitsekoosluse.

200 g keedetud makarone
400 g grillkana
4 keedetud muna
2 õuna
150 -200 g marineeritud kõrvitsat
Kaste:
1,5 dl majoneesi
2,5 dl hapukoort
sidrunimahla
suhkrut, soola
peenestatud muskaatpähklit

Lõika õun väikesteks tükkideks. Lao salatiained kihiti läbipaistvasse klaaskaussi järgmises järjekorras: makaronid, kanaliha, muna, õun ja
kõrvits. Sega omavahel kastmeained ja maitsesta. Vala kastet kihtide vahele sortsuke ning ka peale. Jäta mõneks tunniks või kuni serveerimiseni külma maitsestuma.
Võib ka järgmise päevani.

Lia Virkus soovitab: õuna-rukkileiva kausikook

8-10
Sügistalvine hõrk kausikook, mis saab eriti hea kodumaiste hapukate õunte ja omatehtud õunamoosiga.
5-6 dl riivitud tumedat rukkileiba (300 g vormileiba)
30-40 g võid
2 sl suhkrut
2 tl kaneeli
Toorjuustuvaht:
400 ml vahukoort
2 sl suhkrut
2 tl vanillisuhkrut
400 g maitsestamata toorjuustu
Õunakiht:
6-7 dl hapukat õunamoosi
4 keskmist õuna
poole sidruni mahl
1 sl suhkrut

Riivi leib ja kuumuta pannil võis koos suhkru ja kaneeliga, lase jahtuda. Tõsta paar supilusikatäit kaunistuseks ootele. Vahusta koor suhkrute ja toasooja toorjuustuga.
Sega õunamoosi hulka kooritud, jämedalt riivitud hapukad õunad, pigista juurde poole sidruni mahl. Sega läbi ja olenevalt õunte hapukusest maitsesta vajadusel veel vähese suhkruga.
Lao kihiti kaussi pool praetud riivleivast, kolmandik õunte ja sidruniga õunamoosist ja pool toorjuustuvahust. Ja taas riivleib, moos ja vaht. Laota viimaseks kihiks peale ülejäänud õunamoosisegu. Tõsta kausikook kilega kaetuna serveerimiseni külma. Vahetult enne serveerimist kaunista riivitud leivaga, pidulikumal puhul veel murendatud beseede ja granaatõunaseemnetega.

Lia Virkus soovitab: Kuulus Täku salat

U 6 purki, a`0, 5 l
Vürtsikas ja mõnus köögiviljasalat, kus lähene loovalt, mis köögivilju sul rohkelt käes on.
Algversioon sellest hoidisest pärineb Olustvere hoidistekonkursilt, olen ise tuuninud seda lisades tomateid topeltkoguse ja maitseaineid ka rohkem.
2 kg küpseid tomateid
1 kg sibulaid
1 kg porgandeid
1 kg paprikaid
500 g õunu
500 g suvikõrvitsat
U 300- 400 g küüslauku
2-3 sl soola
5 sl suhkrut
1-2 sl musta pipart, purustatud
1-2 sl 30% äädikat või 5-6 sl õunaäädikat
0, 5-1 dl õli praadimiseks
Koori sibulad, küüslaugud ja porgandid, viiluta. Kuumuta suure poti põhjas õlis.
Tükelda paprikad ribadeks, tomat, suvikõrvits ja õunad kuubikuteks . Lisa potti ka sool, viilutatud tsilli, must pipar ja suhkur ning kuumuta u 30-40 minutit. Maitsesta äädikaga lõpus, kuumuta veel läbi ja lisa vajadusel veel soola, suhkrut või pipart. Salat on juba mõnusalt vürtsikas, kuigi maitsestub veel purkides. Jaga eelkuumutatud purkidesse ja sulge.

Lia Virkus soovitab: soolaseened purki!

Soolaseened
1 l
Valmistusaeg: 10 minutit
Parimad saavad sel viisil hoidistatuna just riisikad. Seeni võib soolata koos maitseainetega või ainult soolveega. Soovitan proovida mõlemit varianti. Võib ka kupatada seened eelmisel päeval ja soolata alles järgmisel, nii nagu kellelegi sobib.

1 kg kupatatud seeni
1, 5 -2 dl vett
3 sl soola
Soovi korral lisa:
2 loorberilehte
5 musta pipra tera
3 nelki
3 mustsõstralehte
7- 8 g tilliõisikuid

Keeda vesi, lahusta selles sool ( lisa soovikohaselt ka ülejäänud maitseained).
Vala soolvesi kuumalt kohe kupatatud seentele eelkuumutatud purkidesse, suru seeni purki võimalikult palju kokku. Kui vedelikku jääb vähe, lisa keevat vett purkidesse juurde ja sulge hermeetiliselt.

Lia Virkus soovitab:Kana köögiviljarohkel riisipadjal

4-6-le
Lihtne, kuid maitsev argiõhturoog neile, kes armastavad linnuliha. Pruunista koostisosad poti põhjas kergelt läbi ja pane seejärel malmpotiga roog ahju hauduma!
5- 6 g broileri kondi ja nahaga kintsu-või poolkoiba
1 tl soola
1 tl musta pipart
1 tl paprikat
1 tl kuivatatud peterselli
oliiviõli
1 tl hakitud küüslauku
1 hakitud (puna) sibul
1 punane ja 1 kollane paprika
Väikseid lillkapsaõisikuid ( 200 g )
lehtpeterselli
200 g riisi
3, 5 dl puljongit
Sega kanakintsud soola, pipra, paprikapulbri ja peterselliga. Pruunista kanakintsud malmpoti põhjas õlis mõlemilt poolt ja tõsta kõrvale. Lisa potti hakitud sibul ja küüslauk, kuumuta õlis läbi ja lisa pestud riis. Lisa ka kuubikuteks tükeldatud paprikad , lillkapsaõisikud ja hakitud lehtpetersell. Kalla peale kuum puljong ja sega läbi. Tõsta kõige peale pruunistatud kanakintsud, kata kaanega. Küpseta ahjus 200 kraadi u 35 minutit või kuni kana küps. Naudi koos külma koorekastme ja ka soovitavalt värske salatiga.

Lia Virkus soovitab: Kardemoni- õunakook rootsi moodi

Kardemoni- õunakook rootsi moodi
10-12 tk
Riivitud õunad taignas teevad selle koogi eriti mahlaseks ja heaks. See maitseb samahea ka järgmisel päeval, kui isegi mitte veel parem. Serveeri kooki vahukoorega.
Rootslastel kook tuntud õuna-kladdkaka nime all, mis tähendab, et kook jääb meeldivalt nätske, valmistatakse alati ilma kergitusaineta. Maitseks kasuta kas kardemoni või kaneeli või miks mitte ka mõlemaid korraga.

3 muna
2, 5 dl suhkrut
2 tl vanillisuhkrut
Näpuotsaga soola
2 dl nisujahu
400 g hapukaid õunu
1 tl kardemoni ( ja/ või 1-2 tl kaneeli)
Serveermiseks:
3 dl vahukoort
1 tl vanillsuhkrut ja (0, 5 tl kardemoni)

Vahusta toasoojad munad suhkrutega, lisa sulatatud jahutatud või ja jahu. Koori ja riivi hulka õunad, maitsedsta kardemoni ja /või kaneeliga. Kalla tainas küpsetuspaberiga vooderdatud 24 cm läbimõõduga lahtikäivasse koogivormi ja küpseta 180 kraadises ahjus 25-30 minutit. Ära üle küpseta, et kook jääks mahlane ja hea. Serveeri vanillsuhkruga vahustatud koorega.

Lia Virkus soovitab: VÄIKSED KÖÖGIVILJA-HAKKLIHAPIRUKAD

VÄIKSED KÖÖGIVILJA-HAKKLIHAPIRUKAD
12 tükki
Soovi korral võid täidises oleva paprika asendada kahe riivitud porgandiga või kasutada selle asemel väikest ananassikonservi.
Põhi: • 400 g keedetud kartuleid • 200 g võid • 6 dl nisujahu • 1 tl soola
Täidis: • 400 g hakkliha • 2 sibulat • 1 punane paprika • 1 muna • 1 dl riivitud juustu • 1 tl soola • purustatud musta pipart • 0,5 dl tükeldatud peterselli või murulauku
Kate: • 2 dl riivitud juustu • pitsamaitseainet • 4 tomatit
Riivi taignasse minevad kartulid. Vahusta toasoe või, lisa kartulid, jahu ja sool, töötle ühtlaseks taignaks. Keera taigen kilesse ning pane pooleks tunniks külma. Samal ajal koori ja tükelda täidise jaoks sibulad, lõika paprika väikesteks kuubikuteks. Pruunista hakkliha väheses õlis, lisa sibulad ja kuumuta pidevalt segades mõned minutid. Lisa ka paprikakuubikud ja maitsesta soola – pipraga, kuumuta veel umbes minut, lase jahtuda. Sega juurde muna, riivitud juust ja tükeldatud petersell või murulauk.
Vormi taignast käte vahel 10 cm läbimõõduga (või väiksemad) ümmargused kettad ning lao küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Tõsta peale hakklihatäidist, kata tomativiiluga. Raputa peale pitsamaitseainet ja riivitud juustu. Küpseta 200° juures 15- 20 minutit.