Uudised

Lia Virkus soovitab:Piparkoogi-kodujuustu kausikook

6-8-le 

Veerand tunniga saad kokku laduda mahedalt hapuka magustoidu, mis jääb ka ilma lisatud suhkruta piisavalt magus. Kes kaloreid loeb, võib poole vahukoorekogusest asendada maitsestamata jogurtiga. Jõuluajal on see magustoit võrratult maitsev piparkookidega, muul ajal kasuta muredaid šokolaadiküpsiseid.

 

500 g piparkooke (või šokolaadiküpsiseid)

500 g hapukat moosi (kirsi- või kreegi- või jõhvikamoosi)

250 ml vahukoort

400 g Alma kodujuustu

kaunistuseks piparkooke ja moosi

 

Vahusta vahukoor ja sega kodujuustuga. Lao klaaskausi põhja kiht näppude vahel purustatud piparkooke, seejärel kiht moosi ja selle peale koorega segatud kodujuust. Korda kihte veel kord, jättes pealmiseks kihiks kodujuustuvahu. Pane magustoit serveerimiseni kilega kaetuna külma. Kaunista piparkookide ja moosikuhjakestega vahetult enne serveerimist.

 

Lia Virkus:Valge šokolaadi- jõhvika marmortort

8-10-le

Imehea ja ilma ahjuta valmiv tort igale peolauale! Jõululauale tee põhi piparkookidega, muul ajal kaera- või sokolaadiküpsistega.

 Põhi:

180 g piparkooke

100 g võid

Täidis:

2 dl vahukoort

2 Tere vanilje torukohupiima

200 g valget šokolaadi, Fazer või Kalev

5 želatiinilehte

1- 1, 5 dl jõhvikaid

1 dl Semu 100% jõhvikamahla

kaunistuseks jõhvikaid ja külmkuivatatud marjapuru

 

Purusta piparkoogid, lisa sulatatud või, sega ühtlaseks ja suru segu 26 cm läbimõõduga küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäiva vormi põhjale. Tõsta külma.

Vahusta koor, lisa kohupiim, sulatatud šokolaad. Pane želatiinilehed külma vette 5 minutiks pehmenema. Kuumuta 2 sl jõhvikamahla keemiseni, pigista želatiinilehed ükshaaval kuivaks ja lahusta segades kuumas mahlas. Lase hetke jahtuda ja lisa niristades  kohupiimasegule. Sega juurde ka jõhvikad ja vala piparkoogipõhjale. Nirista koogi pinnale u 3 sl jõhvikamahla ja sega marmorjaks. Aseta kook vähemalt neljaks tunniks külma, veel parem üle öö. Tõsta serveerides alusele ja kaunista jõhvikate ja külmkuivatatud marjapuruga.

Lia Virkus soovitab: Hapukapsas lihata

Hapukapsas apelsinimahla ja jõhvikatega                      

8-le

Valmista vahelduseks hapukapsad ilma lihata, saavad samuti imehead!  Apelsinimahla asemel võib lisada ka õunamahla (1,5 dl) või kasutada jõhvikate asemel kuivatatud aprikoose või musti ploome. Õli pole vaja lisada, sest pühade ajal on niigi palju rasvase liha söömist ja ilma õlita kapsad maitsevad ka väga head.

1 kg hapukapsast

5 dl vett (vajadusel rohkem)

100–150 g kuivatatud jõhvikaid (või aprikoose, musti ploome)

1 apelsini värskelt pressitud mahl

Pane kapsas ja vesi paksu põhjaga potti madalal kuumusel hauduma. Lase kapsal vähemalt tund aega rahulikult haududa, kontrolli vahepeal, ega vesi pole ära aurustunud ja kui vaja, lisa juurde. Lisa kuivatatud jõhvikad (või muud puuviljad) ja hauta veel 30 minutit, seejärel lisa värskelt pressitud apelsinimahl. Kui soovid lisada mõrkjat maitset, siis riivi hulka poole apelsini koor. Hauta veel 20-30 minutit, olenevalt kui pehmet kapsast soovid. Kontrolli maitset, kui soovid magusamat kapsast, lisa sutsuke suhkrut maitseks juurde.

 

HAPUKAPSAS APELSINIMAHLA JA  PLOOMIDEGA                   

8 -le

 

Isetehtud hapukapsad on alati maitsvad, isegi kui sa ei tee seda tavapärasel viisil, vaid kasutad esmapilgul tavapäratuid koostisaineid.

 

1 kg hapukapsast

2 sl õli

500 ml värsket apelsinimahla

5–6 värsket ploomi

2 sl vahtrasiirupit

soola

 

Lisa hapukapsale nii palju vett, et kapsas oleks kaetud. Lisa ka õli ja keeda kapsaid umbes 45 minutit, lisa apelsinimahl. Tükelda ploomid, lisa kapsale ja hauta veel umbes 45 minutit. Lisa vahtrasiirup ja sool.

Soovitus: Kui soovid veidi idamaist maitset, lisa riivituna hulka umbes 2 cm jupp riivitud ingverit.

 

Hapukapsaretseptid raamatust: Hernest omletti. Vanad head ja uued põnevad retseptid veganversioonis

Lia Virkus soovitab: kaneelisaiamuffinid

Kaneelisaiamuffinid

12-14 tk

KIirelt ja lihsatlt saad valmis küpsetada kaneelisaiamuffinid, mis on mahlased ja head, sees võrratu täidis: või, kaneeli ja suhkruga.
100 g toasooja võid
2, 5 dl suhkrut
2 muna
3 dl hapupiima või keefirit
2 tl küpsetuspulbrit
2 tl vanillisuhkrut
näpuotsaga soola
4 dl nisujahu

Täidis:
4 sl suhkrut
1 sl kaneeli
25 g toasooja võid

Kaunistuseks: suhkrut ja kaneeli

Vahusta toasoe või suhkruga, lisa ükshaaval munad, vahepeal vahustamist jätkates. Lisa keefir. Sega omavahel jahu küpsetuspubri, vanilli ja soolaga; lisa taina hulka ja sega hoolikalt läbi.

Jaga pool tainast võiga määritud muffinipanni pesadesse. Sega kokku täidiseained: toasoe või suhkru ja kaneeliga. Jaga see pesadesse ja tõsta peale ülejäänud tainas. Puista peale väheke suhkrut ja kaneeli. Küpseta muffineid ahjus 200 kraadi juures u 15 minutit või kuni muffinid kaunilt kerkinud ja sissetorgatud tikk jääb kuivaks.

Tagasivaade kriisi ajale

MTÜ Raadio 7 UCB Meedia  tegutseb ringhäälinguloa alusel.  Alustasime raadiojaamana, tänaseks oleme kujunenud  mitmel platvormil oma sõnumi edastajaks – raadiosaadete, trüki- ja internetimeedia teenusena. Oleme üks neljast Eestis1990-ndatel alustanud raadiojaamast, kes tänaseni tegutseb.  Meie tegutsemispõhimõte on olla kuulaja jaoks ja kuulaja pärast. Toetudes väärtuspõhisele sõnumile avame igapäevaelu ja -olu kultuuri- ja haridusteemade kaudu. Järgime valitud tegevusjuhist – olla väärtuste tutvustaja, eestimaalaste kodanikujulguse innustaja ja Eesti Vabariigi põhiväärtuste toetaja, tolerantsuse ja demokraatia arendaja, samas mõjutades kogukonna sidususe arengut. Need mõtted vormuvad  saadeteks, milles avame   teemat toetudes nii ajaloolisele pärandile kui tänapäeva kultuuri, hariduse ja teadussaavutustele. Väärtuspõhine sõnum aitab avada ka inimeseks olemise tähendust, selle laia teemade ringi – isiksuse minapildi kujunemist/kujundamist, peresuhteid, toimetuleku probleeme, millele tihti läheneme antropoloogiateadusele tuginedes pakume nii ühiskondlike kui ka prakstiliste probleemide lahendusi. Materiaalne kultuur, aga ka erinevad rituaalid ja traditsioonid, ankurdavad meie identiteeti ja sisendavad järjepidevust. See on oluline eriti siis, kui kõik muu on aina kiiremas muutumises.

  1. aasta on olnud teistest erinev COVID-19 viiruse üleilmse leviku tõttu. Kuigi just eriolukorra ajal kasvas Raadio7 kuulatavus 7% (Kantar Emor) ja trükise tellimine 10%. Otsustasime jätkata oma tavaprogrammiga, kuid saadete valmimisel lähtusime ajas kriisi arengukaarest tulenevate vaimsete, emotsionaalsete eripäradega –  olime toeks nii sõnaga, reaalsete olukordade lahendamisnäidetega. Nii  avasime teemat just lähtudes kriisi arengukaarest ( nt šokk, eitus, nõutus jne kuni  lootuse ja uute lahenduste leidmiseni). Kui oli ühiskonnas kriisi tipp seljatatud, hakkasime enam ja enam jagama lootuse ja uute võimaluste mõtteid, et olukorra avanemisel olla valmis oma eluga edasi minema.

Tagasiside oli positiivne ja vahel ka üllatav – tihti päriti, et ega me seda või teist saadet kavast maha ei võta  (Selgituseks – erikorra ajal mitmed raadiojaamad vähendasid sissetulekute vähenemisest tingituna saadete ja uudiste edastamise mahtu). Tänusõnu said ka uudistesaated, just tasakaaluka info edastamise eest. Tagasidest meile endile oli huvitav tõsiasi, et  järsult kasvas sissehelistajate arv, kes soovisid vastuseid väärtusküsimustele.

Sellel 2020.aastal juhtus meie toimetusega vastupidine olukord riigis toimuvaga. Me saime tublisti tööd juurde, et läbida see kriisiaasta oma kuulajaskonnaga, olles meie inimeste jaoks ja nende pärast alates hommiku programmist lõpetades hilisõhtul head ööd soovimisega. Seejuures  hindame seda aastat positiivseks, kuna suutsime varasemalt planeeritu teostada – käivitasime mobiilrakenduse. See valmis just siis, kui inimesed vajasid tuge, vajasid nõu ja mõistmist. Mobiilirakendus võimaldab raadiosaateid kuulata raadisageduse levialast sõltumata.

Lisainfo:

Tegutseme aastast 1993. ja 2017.aastast oleme United Christian Broadcasters (UCB) – Rahvusvahelise Kristlike Raadiote Liidu täisliige. Liikmelisus kasjastub ka organisatsiooni nimes, nagu ka tegevused eri meediateenuste näol – Raadio7 UCB Meedia. Oleme mittetulunduslik meediaorganisatsioon, meie tegevuse rahastus põhineb annetustel ja projektide sihtannetustel.

Raadio 7 astub oma kahekümne üheksandasse tegevusaastasse

Eesti ja kogu maailm on selle aja jooksul palju muuunud. Inimese vajadus leida vastused, miks ja mille pärast oleme siin maailmas ja kuidas tegutseda, on meid viinud ikka ja taas tõeotsinguradadele. See on suureks tänupõhjuseks, sest tõesti, nagu kirjutas üks meie raadiokuulaja, et oleme üks neljast raadiojaamast, kes 1990-ndate alguses alustas ja siiani järjepidevalt eetris. Jumal on olnud armuline, kandnud meid läbi  nii headest kui ka raskematest aegadest. Jumal on avanud meie kuulajate südamesilmad ja täitnud hingeigatsusi, mida inimesed ei oskaks ilma Jumalata kuidagi  raadiosaadetesse vormida. Tema kutsub kuulama raadiot ja lugema , ,Sõna tänaseks päevaks“.  Tema juhatab ja inspireerib töötegijaid, kes on kui Jumala saadikud, nad on kingitus meie raadiojaamale. Ka see on tänu põhjus, et meil on mitmeid väga erinevate andidega kaastöölisied, kelle abiga valmivad saated. Niisamuti olete teie, meie kuulajad ja lugejad, suur tänu põhjus, sest Raadio 7 tegutseb ju teie  jaoks ja teie pärast.

Raadio on meedium, mille kaudu me saame kohtuda sõltumata kohast ja ajast, lausa ööpäevaringselt. Nii oleme kasvanud perekonnaks, mis tavapere liikmete poolest kordi suurem. Seegi on Jumala arm, et saame sel moel olla üheskoos ka Jumala kaasteelised. Kõige olulisem on sellest võrsunud sõprus, mille viljaks ongi Raadio 7 järjepidevus. Teie sõprus avaldub toetuses, mis on  ka meie järjepidevuse alustugi. Tänu teile on saanud kasvada viljad, millest saavad taas ja taas uued tõeotsijad osa.

 Oktoobrikuu 7. päeval tähistame  otse-eetriga programmiga hommikul seitsmest õhtul seitsmeni meie raadiojaama sünnipäeva. Meenutame tehtut, unistame, mängime nipiga mänge, avame uksed külalistele.

Rõõmus, mõnus ja õnnistusrohke päev koos teiega. Sünnipäev on ka kingipäev. Palun helistage või kirjutage meile kasvõi juba täna või homme, aga siiski enne 7.oktoobrit, oma mälestus esimesest kohtumisest Raadio 7 -ga, miks te ikka jätkuvalt olete meiega – me kogume need teie mälestused ja jagame meie sünnipäeval eetri kaudu teile, – nii saame üheskoos sünnipäevapeost osa, isegi kui peaksid liikumis- või kogunemispiirangud sel ajal olema, meie oleme ikka koos, et tänada ja kiita! Aga kingitusi võtame ikka vastu. Need palume meie arveldusarvele saata –ikka märgusõnaga,,Kingitus“ –  nii tagame üheskoos Raadio 7 järjepidevuse. Meie sünnipäeva annetusi võtame vastu kogu oktoobrikuu jooksul.

Tänu- ja õnnistustega

Helle Aan

Mtü Raadio7 UCB Meedia  tegevjuht

Tallinnas toimuvad dominiiklaste kultuuripäevad

Jutlustajate Vendade Ordu kuuria (Roomas asuv dominiiklaste ordu vaimulik ja administratiivne keskus) valis Tallinna selleks paigaks, kus leiavad 1.–5. septembril aset ülemaailmsed dominiiklaste kultuuripäevad. Üritus toimub ordu jaoks olulisel juubeliaastal – mõned nädalad tagasi möödus ordu asutaja püha Dominicuse surmast 800 aastat.

„Dominikaani kunstnike kokkusaamine Tallinnas on osa pikaajalisest traditsioonist, milles kunsti nähakse kui jutlustamise vormi, süüvimise ja halastuse, kohtumise ja dialoogi paika,“ kirjutab ordu Prantsusmaa provintsiaal Nicolas Tixier tervituses kultuuripäevadel osalejatele. Kultuuripäevade programm sisaldab lisaks vaimulikele sündmustele – missad, vesprid ja hommikupalvused – dominiiklastest kunstnike näituse Katariina kirikus ja Theatrumi hoones, Dante „Jumaliku komöödia“ kuulamise, kaks kontserti, samuti terve rea loenguid ja ümarlaudasid. Ansambli Vox Clamantis kontserdil Niguliste kirikus tuleb esiettekandele Pärt Uusbergi poolt nendeks kultuuripäevadeks kirjutatud teos „Mon âme a soif“.

Kultuuripäevade raames pühitseb missa ja peab loengu ka ordumeister Gerard Francisco Timoner III. Suur hulk kultuuripäevade sündmusi tehakse kättesaadavaks internetis. Kultuuripäevade kaaskorraldajateks ordu kõrval on Rooma-Katoliku Kirik Eestis ja sihtasutus Theatrum ning kultuuripäevade programm on nähtav nende veebilehtedel.

allikas: eestikirik.ee

Lia Virkus soovitab:kihiline ämbri/kausi/salat

Kihiline ämbrisalat

Kaheksale
Valmistusaeg: 30 minutit

Kui soovid salatit piknikule või sõprade poole kaasa võtta, on mugav valmistada see plastämbrisse. Grillipidudest on kindlasti üle jäänud mõni lihaämber, mis taaskasutusse võtta. Kodus võid salati muidugi kaussi teha.

1,8 l mahutav plastämber
3 dl keetmata sarvekesi
200 g Krakovi vorsti või sinki
4 muna
2 porgandit
2 tomatit
2 dl marineeritud kõrvitsat või tükeldatud marineeritud kurki

Kaste:
2 dl majoneesi
3 dl hapukoort
2 tl Inglise sinepit (Felix)
2 tl aroomisoola

Kaunistuseks:
hakitud tilli, peterselli ja soovi korral saialillelehti

Sega kokku kastmeained. Keeda sarvekesed ja kurna; loputa külma veega, nõruta ja sega sortsu õliga. Lase lõplikult jahtuda. Keeda ja tükelda munad ning porgandid. Haki tomatid ja vorst või sink. Lao salatiained kihiti ämbrisse, alustades ja lõpetades sarvekestega. Pane kastet iga kahe-kolme kihi vahele ning kata salat sellega ka pealt. Puista üle hakitud maitserohelisega.

Lia Virkus sovitab: kohupiima-küpsisetort maasikatega

Kohupiima-küpsisetort maasikatega

12 tk

Poole tunniga valmib imehea küpsisetort, mis tuleb parimate maitsete esiletoomiseks valmis teha aga juba eelmisel õhtul. Kui maasikate aeg läbi saab, valmista sama torti teiste omamaiste marjadega – vastavalt hooajale vaarikate, mustikate või sõstardega.

3 pakki (à 165 g) sidruniküpsiseid
300–400 g maasikaid
150 g pehmeid toffee-iiriseid
2 dl vahukoort
200 g Kreeka jogurtit
300 g maitsestamata kohupiimapastat
2 tl vanillsuhkrut
2 sl suhkrut 

Kaunistuseks: 
2 dl vahukoort
300 g maitsestamata kohupiimapastat
2 tl vanillsuhkrut
1 sl suhkrut
200–300 g maasikaid


Vooderda 24 cm läbimõõduga koogivorm seest kilega. Murenda küpsised näppude vahel tükkideks. Poolita maasikad, suuremad marjad lõika neljaks. Tükelda paberist võetud iirised kolmeks.

Vahusta koor suhkrutega ning sega hulka jogurt ja kohupiimapasta. Lisa küpsised, maasikad ja iirised ning sega läbi. Tõsta segu vormi ja silu pealt ühtlaseks. Kata vorm kilega ja hoia 6 tundi kuni üle öö külmas.

Kummuta tort vahetult enne serveerimist tordialusele. Vahusta vahukoor suhkrutega ja sega hulka kohupiimapasta. Kata tort pealt kohupiimavahuga, kaunista maasikatega.

Lia Virkus soovitab:grill-köögiviljad

neljale
valmistusaeg: 10 minutit ettevalmistuseks + 15 minutit grillimiseks
Lihtne moodus grill -lihale maitsavat lisandit valmistada. Kasuta poes müüdavaid fooliumaluseid.

• 1 suvikõrvits • 2 sibulat • 2 paprikat • 150 g sampinjone • 2 tomatit • 2 küüslauguküünt • 2 tl soola • 1 tl sidrunipipart •1 dl õli • 2-3 fooliumalust


Koori sibulad ja lõika sektoriteks. Tükelda ka ülejäänud köögiviljad , tõsta kõik fooliumalustele. Sega omavahel õli, purustatud küüslauk, sool ja sidrunipipar, vala köögiviljadele. Grilli 15 minutit madalal kuumusel.