Uudised

Lia virkus soovitab: Grillitud suvikõrvitsad parmesaniga

Neljale
Noored kodumaised suvikõrvitsad maitsevad värskete ürtide, küüslaugu ja oliiviõli marinaadis imehead. Serveerides riivi peale parmesani juustu.
2 keskmist suvikõrvitsat
0,5 dl oliiviõli
2–3 küüslauguküünt
soola, pipart
väike peotäis hakitud värsket tüümiani või punet (või 1 tl kuivatatud)
pealepuistamiseks u 50 g riivitud parmesani
Lõika suvikõrvitsad pikuti viiludeks, tõsta kaussi või karpi. Sega õli purustatud küüslaugu, soola, pipra ja ürtidega ning kalla suvikõrvitsaviiludele. Lase seista marinaadis 15 minutit, pööra neid mitu korda, et kõik pinnad saaksid marinaadiseks. Küpseta kuumal grillil 4–5 minutit mõlemalt poolt, kuni viilud on pruunikad. Laota grillitud köögiviljad vaagnale ja nirista peale veel oliiviõli, puista üle riivitud parmesaniga.

LIa Virkus soovitab: Grillitud köögiviljad küüslaugumarinaadis

neljale
Grillitud köögiviljad on maitsev lisand kala-liha kõrvale. Kasuta poes müüdavaid fooliumaluseid või pane köögiviljad kahepoolse grillresti vahele. Köögivilju võib muidugi varieerida, samuti nende koguseid.
1 suvikõrvits
1 baklažaan
2 sibulat
2 eri värvi paprikat
8-10 kirsstomatit
Marinaad:
2 küüslauguküünt
1 dl oliiviõli
1 sidrun
2 tl soola
0,5 tl musta pipart

Koori sibulad ja lõika sektoriteks, tükelda ka ülejäänud köögiviljad (v.a tomatid). Sega omavahel õli, purustatud küüslauk, sool, pipar ja sidrunist pressitud mahl, sega köögiviljadega. Köögiviljad võivad marinaadis tunnikese-paar seista, üksnes tomatid lisa vahetult enne grillimist. Tõsta köögiviljasegu fooliumalusele või grillimisraami vahele, küpseta sütel või grillil 10–15 minutit nõrgal kuumusel. Köögiviljad võiksid jääda meeldivalt krõmpsuks.

Suri Raadio 7 kauaaegne kaasautor Jüri Raudsepp.

1. juunil kutsuti Isakoju Raadio 7 kauaaegne kaasautor, õpetaja-emeeritus, doktor Jüri Raudsepp.

Meie koostöö algas aastal 1996, mil esimene pikem sari,, Pärast aegade algust” tutvustas kuulajaile arheoloogilisi leide, mis kinnitasid tekste, mida loeme Vanast Testamendist. Järgmine sari ,, Aja Silm”, mis jõudis käesoleval aastal 125. saateni, annab nii ajaloolistele kui tänapäeva nähtustele ja tõekspidamistele seletusi läbi ajaprisma.
Jüri Raudsepp oli armastatud meie kuulajate poolt. Nende saadete kuulajaskonnast kujunes omamoodi raadiokogudus, mille pastoriks, Õpetajaks oli Jüri Raudsepp.
Mälestame ja avaldame kaastunnet lähedastele.

Jüri Raudsepa ärasaatmine toimub 07.06. kell 13.00 Tallinna Piiskoplikus Toomkirikus, muldasängitamine Tartu Pauluse kalmistul orienteeruvalt kell 16.30.
Mälestussaade Jüri Raudsepast on eetris 08.06. kell 10.00.

,,Sõna tänaseks päevaks” autor Bob Gass on lahkunud Igavikku.

Taevasesse koju on kutsutud Kristlike Raadiote Liidu (UCB) ,,Sõna tänaseks päevaks” autor Bob Gass, kes astus Igavikku 5.juuni õhtul oma kodus, Atlantas, Ameerika Ühendriikides.
Bob ja tema abikaasa Debby Gass on olnud Kristlike Raadiote Liidu kauaaegsed kaastöölised ja sõbrad.
Bobil oli unikaalne stiil ja harvaesinev anne, siduda ja kirjutada ,,Sõna tänaseks päevaks” tekstid, mis kõnetasid paljusid.
,,Sõna tänaseks päevaks” ilmub erinevates riikides ja maailma erinevates keeltes kokku igapäevaselt üle 17 miljoni eksemplari.
Bob Gass alustas nende tekstide kirjutamist 25 aastat tagasi, jagades alguses neid vaid oma sõprade ringis. Neid hakati omakorda omavahel jagama ja nii kasvas nõudlus, kuni rahvusvaheline Kristlike Raadiote Liit kutsus Bob Gassi oma kaastööliseks. Raadio 7 vahendab ,,Sõna tänaseks päevaks” eesti keeles juba 15 aastat.

Bob Gass töötas juba aastaid tekstidega, et neid jätkuks lugejatele ka pärast tema lahkumist. Nii ei pea lugejad-kuulajad muretsema, et mis nüüd saab,,Sõna tänasekspäevaks” – seejätkub, tänu Bob Gassi tööle ja soovile teenida oma andega inimesi ka pärast oma surma.

Bob Gass oli armastatud raadiojutlustaja, kes puudutas oma sõnumiga miljoneid inimesi üle maailma.
Raadio 7 toimetuse pere avaldab kaastunnet Bob Gassi lähedastele ja on leinas koos Kristlike Raadiote Liidu rahvaga.

Mängime üheskoos FB-s mängu 1.juunist kuni 5.juunini!

Tule Raadio 7 facebooki lehele https://www.facebook.com/Raadio7/ ja saa Raadio 7 sõbraks!

Ja võida kullafondist pärit Allan Lauri raamat “Olen õnnega koos” ning lugemise kõrvale kast kodumaiste
maasikatega”!
Loosis osalemiseks vajuta Raadio 7 FB lehel “Meeldib”.

Kui juba oled meie jälgija, jaga head uudist ka sõbraga!

Lia Virkus soovitab: Grillitud maksavardad tomati ja suitsupeekoniga

Grillitud maksavardad tomati ja suitsupeekoniga
Neljale kuni kuuele

Grillitud maks valmib kiirelt ja pakub hõrke maitseelamusi. Ära vaid üle küpseta! Vardasse võid tomati ja peekoniga koos lükkida paljutki veel, mis meeldib.

500 g veisemaksa
1 pakk suitsupeekonit
200 g kirsstomateid
2 punast sibulat
Marinaad:
2 sl valget veini või vett
2 sl oliiviõli
2 sl palsamiäädikat
1-2 tl Dijoni sinepit
1 tl vedelat mett
soola, musta pipart

Sega kokku marinaadiained. Lõika maks suupärasteks tükkideks, kalla marinaad peale ja lase seista pool tundi kuni üle öö. Lüki maks vaheldumisi peekoni, tomatite ja sibularatastega varrastele. Grilli vaid 5-10 minutit (maks peaks seest punaseks jääma, tähtis on mitte üle küpsetada!). Naudi kohe, kuumalt!

Lia Virkus soovitab: Rabarberi-Rita

Rabarberi-Rita
15 tk

Britakoogi õeke, aga rabarberiga. Minu ammune lemmik, ikka veel ei väsi ma seda igal kevadel küpsetamast! Tänu hapukale täidisele ja ingverile pakub see kook alati imelisi maitseelamusi.
Põhi:
125 g võid
1 dl suhkrut
2 munakollast
1 dl piima
1,5 dl nisujahu
2 tl küpsetuspulbrit
Kate:
2 munavalget
1,5 dl suhkrut
1tl vanillisuhkrut
1 dl mandlilaaste
Rabarberikeedis:
0,5 l tükeldatud rabarbereid (umbes 300 g )
0,5 dl vett
0,5 dl suhkrut
Täidis:
4 dl vahukoort
3 dl rabarberikeedist
1 dl suhkrut
1 sl vanillisuhkrut
1,5 tl jahvatatud ingverit
1 sl sidrunimahla
Keedise jaoks pese, koori ja tükelda rabarberid ning pane koos vee ja suhkruga keema. Keeda nõrgal kuumusel 15-20 minutit ja lase jahtuda.
Samal ajal küpseta põhi. Vahusta või suhkruga, seejärel vahusta juurde munakollased. Lisa piim, jahu ja küpsetuspulber. Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga ja määri sellele tainas õhukese kihina. Vahusta munavalged kõvaks vahuks. Vahustamise lõpupoole lisa suhkrud. Määri munavalgevaht ettevaatlikult tainale ja puista mandlilaastud peale. Küpseta 200-kraadises ahjus 10-15 minutit.
Lase koogipõhjal jahtuda ja lõika kaheks võrdseks osaks.
Kui põhi on jahtunud, valmista täidis. Selleks vahusta koor ning sega koos suhkru ja maitseainetega pisut lohakalt rabarberikeedise hulka. Määri täidis ühele koogipoolele, tõsta teine pool peale ja lase üle öö seista.
NIPP! See kook on mul lausa nii suur lemmik, et panen selle tarbeks rabarberimoosi kohe õigete portsjonitena sügavkülma. Nii saan seda vahel ka talvel küpsetada ja oi kui hea see siis maitseb!

Lia Virkus soovitab: kook, mida naudivad nii gluteenitarbijad kui ka mittetarbijad.

Mahlane rabarberikook toortatrajahuga
10-12 tk
Mulli:

Tänu toortatrajahule maitseb nagu kohupiima-rabarberikook.

4 muna
3 dl pruuni roosuhkrut (või valget)
400 g hapukoort
2 dl toortatrajahu
2 tl kaneeli
1 tl küpsetuspulbrit
500-600 g rabarberit
peale suhkrut ja kaneeli

Tükelda rabarber. Vahusta munad suhkruga. Lisa hapukoor ja küpsetuspulbri-kaneeliga segatud jahu. Viimaks sega hulka rabarberitükid. Kalla tainas võiga määritud 26‒28 cm läbimõõduga kõrgete äärtega ahjuvormi ning puista peale pisut kaneeli ja suhkrut.
Küpseta 200-kraadises ahjus 25‒30 minutit või kuni sissetorgatud tikk jääb kuivaks. Lase jahtuda!

Lia Virkus soovitab: võided/määrded karulauguga

Karulaugu-fetavõie
Kuuele
Naudi maitsekat karulaugu-fetavõiet musta leiva, karaski, ciabatta või liha-kala kõrvale. Sobib igale poole!

400 g fetajuustu (nt Fetaki)
2-3 suurt peotäit karulauku
1-2 küüslauguküünt
1 dl külmpressoliiviõli
Serveerimiseks:
rukkijahuga näkileibu, karaskit, ciabattat

Purusta tükeldatud karulauk, küüslauk ja õli sauseguriga ühtlaseks püreeks, sega hulka toasoe fetajuust. Säilita külmas.

Karulauguvõi

Kuuele

Karulauguvõi valmib lihtsalt ja maitseb hea värskelt küpsetatud rukkileival. Kindlasti tasub seda karpidega sügavkülma panna, kui hooajaliselt karulauku palju käes.

250 g toasooja võid

60-70 g karulaugulehti

0,5 väiksema sidruni mahl

soola, musta pipart

Pese karulaugulehed, kuivata ja haki hästi peeneks. Sega võiga, maitsesta sidrunist pressitud mahla, soola ja pipraga.

Tänased õnnitlused ja tänu-ütlemised on emadele.

Ema, Sinu päev on täna,
siin nüüd seisan, lilled süles,
tänusõnu suu on täis.
Päev, mis päikses särab,
emadele mõeldud see.
Kuigi eilne, üleeilne,
homne päev – on iga päev ju Sinu päev!
Nii kallis oled aastas mulle iga päev.

(Autor Merike Kraemer-Mets)

Emadepäeval on Raadio 7 saatekavas mitmeid toredaid hetki meie tublide emadega, nii saates ,,Roosiaed”, kui väärtuskasvatusest kõneleb mitme poisi ema Nele Aus(kl 11.00), kell 15.00 Lõputa loos on külalisteks Sirje ja Aadu Saar, kelle perest on välja kasvanud 7 last ja kell 22.00 saab sõna samuti paljulapselise pere ema Pille Mägila.
Kell 20.00 toome teieni arutelu Emadepäeva konverentsilt teemal ,,Miks tänapäeva noored valivad pigem raha kui lapsed”.
Ilusaid hetki emadega nii oma peres kui Raadio 7 eetri vahendusel.

Kuulutused

  • Eakas proua soovib üürida Tallinnas pisemat omaette korterit. Pakkuda telefonil 58009538…

Vaata kõiki kuulutusi