Uudised

Lia Virkus soovitab: mannabubert

Mannabubert
Neljale kuni kuuele
Bubert on kiire magustoit! Seda saab teha nii manna kui jahuga – mannaga tuleb see toekam, jahuga õhulisem. Kõige paremini maitseb see hapuka omakeedetud kisselliga serveeritult.

5 muna
näpuotsatäis soola
1 dl suhkrut
2 tl vanillsuhkrut
1 l piima
1,5 dl mannat

Eralda munakollased valgetest. Vahusta munavalged koos näpuotsatäie soolaga tihedaks vahuks. Mikserda munakollased suhkrutega heledaks vahuks. Kuumuta piim keemiseni ja nirista hulka manna, samal ajal segades. Keeda jätkuvalt segades, kuni saad vedela pudru. Tõsta pliidilt, lisa munakollasevaht ja siis ettevaatlikult ka munavalgevaht. Kuumuta segades veel korra keemiseni ja jaga bubert kausikestesse. Lase jahtuda ning serveeri kisselliga.

Mahlakissell
1 l punast hapukat mahla
1 dl suhkrut
2 sl kartulitärklist
1 dl vett

Mõõda mahl koos suhkruga potti ja kuumuta keemiseni. Nirista hulka veega segatud tärklis, samal ajal mahla segades. Kuumuta, kuni kissell pakseneb, kuid ära keema lase

Lia Virkus soovitab: Tuunikalasalat

Tuunikalasalat
Neljale
Maitsev salat tuunikalast, köögiviljadest ja makaronidest valmib paarikümne minutiga. Samal ajal kui makaronid keevad, jõuad valmis tükeldada muud salatiained.

200g makarone
1 väikem sibul
1 karp tuunikala õlis
2 paprikat
100 g kirsstomateid
3 sellerivart
Kaste:
2 dl majoneesi
1 dl hapukoort
2 küüslauguküünt
2 tl Dijoni sinepit
Soola-pipart (või sidrunipipart)

Keeda makaronid, nõruta sõelal ja loputa külma veega, et nad ei kleepuks jahtudes. Samal ajalhaki sibul ning tükelda paprika ja seller. Sega nõrutatud tuunikala, sibul, paprika ja seller. Valmista majoneesist, hapukoorest, purustatud küüslaugust ja sinepist kaste ning maitsesta soola-pipraga. Sega makaronide hulka kala-köögiviljasegu ja kaste. Maitsesta vajadusel veel soola-pipraga.

Lia Virkus soovitab: Tomatine ahjuhernesupp

Kuuele
Maitsva tomatise hernesupi ettevalmistustöödeks kulub vaid veerand tundi, ent ahjus haudumiseks varu paar tundi aega.

4 dl kuivatatud herneid
0,5–0,6 kg suitsuseakooti või suitsuseajalgu
1 sibul
1 suurem porgand
1 dl odrakruupe
1 purk (400 g) purustatud tomateid
1 sl sinepit
soola

Pane herned eelmisel õhtul 6–7 dl veega likku. Enne supikeetmist kalla leotusvesi ära. Tõsta seakoot või -jalad, herned, tükeldatud porgand ja sibul, kruubid, purustatud tomatid ning 1–1,5 l vett ahjupotti. Kata kaanega ja lase 200kraadises ahjus 30 minutit haududa. Seejärel vähenda kuumus 150 kraadini ning hauta 1,5 tundi. Lisa sinep ja sool, lase veel 10–15 minutit soojas ahjus maitsestuda.

Lia Virkus soovitab: Kiire panniroog riisi ja kanaga

Neljale
Tomatisalsa annab panniroale mõnusalt terava maitse. Kui eelistad mahedamat toitu, kasuta salsa asemel mõnda maitsestatud tomatikastet.

400 g kanakintse
2 sl õli
3 dl vett
1 kanapuljongikuubik
2,5 dl tomatisalsat või maitsestatud tomatikastet
200 g kiirriisi
200 g riivitud juustu
soola
pipart

Lõika kanaliha kuubikuteks ja pruunista pannil õlis, maitsesta soola-pipraga. Lisa vesi, puljongikuubik ( või 3 dl puljongit) ja salsa ning kuumuta keemiseni. Seejärel keera kuumus väiksemaks, sega pannile teiste ainete hulka riis ning hauta kaane all 5–7 minutit. Kui kasutad mõnda muud riisi, mitte kiirriisi, keeda see enne pehmeks või hauta lihtsalt kauem. Puista peale riivjuustvälja ja lase kaane all juustul sulada 5-10 minutit. Naudi!

Lia Virkus soovitab: Ahjustrooganov

Ahjustrooganov
Neljale
Talvine toekas ahjuroog, milles võid kiirel puhul kasutada poest ostetud valmislõigatud strooganoviribasid. Säästlikum on osta suurem lihatükk ja tükeldada see ise.
Soovitan ahjustrooganovi valmistada kohe kahekordse koguse, et saaks ka järgmisel päeval seda süüa. Samal ajal, kui ahjuroog küpseb, jõuad valmis keeta ka kartulid ja riivida-tükeldada ka meelepärase salati.

400 g seastrooganovi või seakaelakarbonaadi
2–3 sibulat
2-3 sl õli
2 hapu-või marineeritud kurki
1 dl majoneesi
2 dl hapukoort
1 dl kohvikoort
2 tl sinepit
1 sl tomatipastat või ketšupit
Sorts kurgimarinaadi
Soola ja musta pipart
lihamaitseainet
serveerimiseks rohelist sibulat või murulauku

Pruunista liharibad pannil õlis, maitsesta soola, pipra ja lihamaitseainega. Koori sibulad ja lõika õhukesteks ratasteks. Määri ahjuvorm õliga, laota liha vormi põhja ja kata sibulate ning kurgiribadega. Sega kastmeks kokku majonees, hapukoor, kohvikoor, sinep, sorts kurgimarinaadi tomatipasta või ketšup, maitsesta soola ja pipraga. Vala kaste lihale ning küpseta rooga 200-kraadises ahjus fooliumi all 20-30 minutit, kuni liha küps. Puista serveerides peale hakitud rohelist sibulat või murulauku

Kingitus Jeesusele 2018 loosi tulemused.

Täname lahkeid annetajaid, kelle toel valmis Raadio 7 jõulukava.

Järgnevalt kingitused, mis on annetanud meie koostööpartnerid ja mis jagunesid loosi teel:
Raadio7 logoga T-särk 
Ain Ainson

 Eesti Kiriku kalender
LindaVeinberg

fotokomplekt Peeter Sink  Üle õitsva kanarbiku nõmme 
Alar Hussar

CD ,,Jõgi, mis voolab”

Anne-Ly Kalnapenkis

CD ,,Lapsepõlve paradiis”

Saima Härm

CD Aanneli Pilpak ,,Armastuse aeg”

Linda LInd

CD Misjonikoori kantaat ,,Teelised”

Elga Kattel

CD Misjonikoori ,,Hingekuld”

Virve-Ines Laidmäe

CD  Rebecca Kontus ,,Jõuludeks koju”
Annika Aas, Marju Käo

CD Andres Jäätma ,,Koos Jumalaga”:

Villu Käo , Sten Ütsmüts, Helje Raschinski, Mare Paimla

CD  Marje Sink Ühel hommikul
Anita Ahi, Laine Rannaveer

 CD Robirohi ,,Jõuluaeg”
Maire Simm, ​Maimu Remmel

 CD ,,Tahaks olla nii ligidal”
Juta Adams

CD ,, Au su nimele”
Kairi Ütsmüts

CD ,, Agnus dei”
Liia Leemets

CD ,,Su hääl mu südames”
Silvi Kauge, Tarmo Plakk

CD,,Laulud kodust  lähedal ja kaugel”
Linda Septer

Vahva kook-tort aastavahetuse peolauale! Hurmaa-juustutort

Hurmaa-juustutort
10 tk
Vahva kook-tort aastavahetuse peolauale! Saad valmis küpsetada päeva-kaks varem, tort läheb külmkapis maitsestudes vaid paremaks! Osta ka urmaad päev-varem koju, et oleksid küpsed ja maitsvad.
Põhi: 50 g võid
120 g piparkooke
Täidis:
2 küpset hurmaad (500 -600 g )
1 dl mett
200 g maitsestamata toorjuustu
250 g mascarponet
4 muna
2 sl nisujahu
2 sl sidrunist pressitud maha
2 tl kaneeli
1 tl jahvatatud ingverit
¼ tl muskaatpähklit
Kaunistuseks: 2 hurmaad
0, 5 tl kaneeli
Sulata või, purusta piparkoogid. Lisa hulka või ja sega ühtlaseks. Suru küpsetuspaberiga vooderdatud 20 cm läbimõõduga lahtikäiva ahjuvormi põhja.
Koori ja püreesta 2 hurmaad, lisa hulka mesi. Lisa toasoe toorjuust ja mascarpone hulka. Klopi lahti munad ja sega hulka. Sega jahu maitseainetega ja lisa hulka.
Kalla täidis põhjale ja küpseta kooki 150 kraadi juures u 1 tund, keera kuumus kinni ja jäta lahtise uksega tunniks veel aeglaselt ahju jahtuma, et ei tekiks pragusid. Tõsta üleöö külma.
Vahetult enne serveerimist püreesta üks pehme hurmaa ja teine lõika viiludeks. Määri püree koogile ja kaunista hurmaaviiludega. Pinselda kauni läike saamiseks ka viilud üle püreega, sõelu kaunistuseks peale kaneeli.

Suur Piibliseikluse võistkondade tulemusarvestus

Tallinna Toomkooli II B klassi võistkond                                             10      punkti

Tartu Kristliku Põhikooli 4.klassi võistkond                                         10      punkti

Tartu Peetri kooli võistkond                                                                  9,5   punkti

Nõmme Baptistikoguduse pühapäevakooli võistkond                          9,5  punkti

Tallinna Toomkooli teine poisteklassi võistkond                                    9     punkti

Keila Baptistikoguduse pühapäevakooli võistkond                               8,5  punkti

Tallinna Jaani koguduse pühapäevakooli võistkond                             8,5  punkti

Tallinna  Toomkooli kolmas poisteklassi võistkond                               8,5  punkti

Toompea koguduse pühapäevakooli võistkond                                    8     punkti

Tartu Kolgata baptistikoguduse pühapäevakooli võistkond                   7     punkti

Tallinna Toomkooli III B klassi võistkond                                               6,5  punkti

Tartu Kristliku Põhikooli 3.ja 4.klassi võistkond                                     6,5  punkti

Kristlike koolide ja koguduste pühapäevakooli laste Suur Piibliseiklus jõuab kuulajaini jõulupühade ajal igal päeval.

Võistlussaade on Raadio 7 eetris jõulupühade ajal kordusena alates 24. detsembrist kuni 4.jaanuarini hommikuti kell 9.30, kordusega 14.00. Ja nii 12 päeva järjest – sel moel saab parema ülevaate punktiseisust ja võistluspingest.
Saateid saab järelkuulata https://raadio7.ee/saate-arhiiv/suur-piibliseiklus/
Esmaspäeval, 24. detsembril astub võistlustulle Tallinna Toomkooli II B klassi võistkond. Kui palju võistkond loosiga saadud Piiblilood tutvustades punkte saab, kuuleme saate lõpus – aga nii avame võistlusskoori – ning igal päeval lisandub võistkondi ja nende tulemusi. Lõppkokkuvõttes saab peaauhinna tublim võistkond – eeloleval suvel osalemise Piiblilugemise laagris. Kuidas saadud punktisummad jagunevad ja milliseks kujuneb järjestus, saab jälgida ka Raadio 7 kodulehelt.
Ja loomulikult on igal päeval võimalik võita ka kuulajail auhind, sest igal päeval annavad võistlejad kuulajaile võimaluse kaasa mõelda ja vastused saata kas Raadio 7 näoraamatusse või raadio7@ raadio7.e
25.12. kell 9.30/kordus 14.00 Tallinna Toomkooli III B klaasi võistkond
26.12. kell 9.30/kordus 14.00 Keila Baptistikoguduse pühapäevakooli võistkond
27.12. kell 9.30/kordus 14.00 Tartu Kolgata Baptistikoguduse pühapäevakooli võistkond
28.12. kell 9.30/kordus 14.00 EKNK Toompea koguduse pühapäevakooli võistkond
29.12. kell 9.30/kordus 14.00 Tallinna Toomkooli teine poisteklass
30.12. kell 9.30/kordus 14.00 Nõmme Baptistikoguduse pühapäevakooli võistkond
31.12. kell 9.30/kordus 14.00 Tartu Peetri kooli võistkond
01.01. kell 9.30/kordus 14.00 Tallinna Jaani koguduse pühapäevakooli võistkond
02.01. kell 9.30/kordus 14.00 Tartu Kristliku Põhikooli 3.ja 4. klassi võistkond
03.01. kell 9.30/kordus 14.00 Tallinna Toomkooli kolmas poisteklass
04.01. kell 9.30/kordus 14.00 Tartu Kristliku Põhikooli 4.klassi võistkond
Suure Seikluse raadioturniiri toetavad Eesti Kirikute Nõukogu, Eesti Piibliselts ja Avatud Piibliühing, kes ka auhindade eest hoolt võtavad.

Lia Virkus soovitab: Hurmaa-juustutort- võiks teha aastavahetuseks?!

Hurmaa-juustutort- võiks teha aastavahetuseks?
Hurmaa-juustutort
10 tk
Vahva kook-tort aastavahetuse peolauale! Saad valmis küpsetada päeva-kaks varem, tort läheb külmkapis maitsestudes vaid paremaks!  Osta ka urmaad
päev-varem koju, et oleksid küpsed ja maitsvad.
Põhi: 50 g võid
120 g piparkooke
Täidis:
2 küpset hurmaad (500 -600 g )
1 dl mett
200 g maitsestamata toorjuustu
250 g mascarponet
4 muna
2 sl nisujahu
2 sl sidrunist pressitud maha
2 tl kaneeli
1 tl jahvatatud ingverit
¼ tl muskaatpähklit
Kaunistuseks: 2 hurmaad
0, 5 tl kaneeli
Sulata või, purusta piparkoogid. Lisa hulka või ja sega ühtlaseks. Suru küpsetuspaberiga vooderdatud 20 cm läbimõõduga lahtikäiva ahjuvormi põhja.
Koori ja püreesta 2 hurmaad, lisa hulka mesi. Lisa toasoe toorjuust ja mascarpone hulka. Klopi lahti munad ja sega hulka. Sega jahu maitseainetega
ja lisa hulka.
Kalla täidis põhjale ja küpseta kooki 150 kraadi juures u 1 tund, keera kuumus kinni ja jäta lahtise uksega tunniks veel aeglaselt ahju jahtuma, et
ei tekiks pragusid. Tõsta üleöö külma.
Vahetult enne serveerimist püreesta üks pehme hurmaa ja teine  lõika viiludeks. Määri püree koogile ja kaunista hurmaaviiludega. Pinselda kauni läike
saamiseks ka viilud üle püreega, sõelu kaunistuseks peale kaneeli.