Uudised

Lia Virkus soovitab: sõbrapäevaks küpsetame banaanikeeksi

Inglise banaanikeeks
Kaheksale

Meie pere lemmik, mida küpsetame tihti, kui banaanid on puuviljavaagnale seisma jäänud ja nende koor tumedatäpiliseks muutunud. Just selliste, veidi üleküpsenud banaanidega tuleb keeks parim. Õppisin banaanikeeksi tegema Inglismaal sugulastel külas olles ja nüüd küpsetan seda ise nädalavahetustel. Köök ja kodu saavad kohe hommikul oivalist magusat lõhna täis.

125 g võid
2,5 dl tumedat suhkrut (Demerara, muscovado või fariinsuhkrut)
2 muna
3 dl nisujahu

1 tl küpsetuspulbrit
1 tl soodat
1 tl kaneeli
1 tl vanillsuhkrut
näpuotsatäis soola
3 sl piima

3 suuremat väheke üleküpsenud banaani

Vahusta toasoe või suhkruga, lisa vahustamist jätkates ükshaaval munad.
Ühenda jahu, küpsetuspulber, sooda, sool, kaneel ja vanillsuhkur. Lisa jahusegu ja piim või-munavahule ning sega ühtlaseks. Koori banaanid ja purusta kahvliga, sega ka need taina hulka. Vala tainas võiga määritud piklikku keeksivormi (kui kasutad silikoonvormi, pole vaja vormi määrida). Küpseta 180kraadises ahjus 50–60 minutit. Katsu tikuga küpsust – keeks on valmis, kui sissetorgatud tikk jääb kuivaks.

Lia Virkus soovitab: hapukapsad hakklihaga Võrumaa moodi

6-8-le
Võrratu talveroog, mida serveeri keedetud kartulitega või lihtsalt iseseisva roana.

1 kg hapukapsast , nt Kongo talu
150 g odrakruupe
3 keskmist porgandit
600 g Kodust hakkliha, Rakvere
Suhkrut, soola, pipart
Vett
Võid praadimiseks

Koori ja riivi jämedalt porgandid, prae pannil võis kergelt läbi. Tõsta potti koos hapukapsaga, lisa peale ka sõelal külma vee all pestud kruubid. Kalla peale nii palju vett, et kõik on kaetud. Hauta vaiksel tulel 1, 5 tundi, kuni tangud on poolpehmed. Prae ka hakkliha, maitsesta soola ja pipraga. Kuumuta veel koos läbi, maitsesta veel kapsast ka vähese suhkruga, et tasakaalustada hapukust.

Lia Virkus soovitab: nostalgiaroog seastroogonov

Neljale-kuuele

Maitsev argiroog, mis valmib poole tunniga. Serveeri keedetud tatra, riisi või kartulite ning meelepärase salatiga. Ka marineeritud peet sobib siia hästi!

900 g sealiha või valmistükeldatud seastrooganovi ( Rakvere)

3 sl õli

2 sibulat

2 sl jahu

7 dl kuuma vett

2 dl hapukoort

2 sl tomatipüreed

maitserohelist ( tilli või lehtpeterselli)

soola ja musta pipart

Tükelda liha vajadusel väiksemateks ribadeks. Pruunista toasoojad lihatükid mitmes jaos suuremal pannil õlis. Lisa tükeldatud sibulad ja pruunista ka need, maitsesta soola-pipraga. Puista peale jahu ja sega läbi. Vala üle keeva veega ning kuumuta keemiseni. Hauta 5–10 minutit. Lisa hapukoor ja tomatipüree, sega läbi ning kuumuta liha pehmenemiseni. Viimistle maitse ja puista peale hakitud maitserohelist. Maitsesta soola-pipraga.

Lia Virkus soovitab: nostalgiaroog Seaguljašs

Neljale-kuuele

Sellest lihakastmest ei tüdine iial. Serveeri seda maitsvat lihakastet riisi, kartulipudru või keedetud kartulite ja meelepärase värske salatiga.

900 g sealiha või valmistükeldatud seaguljašši( Rakvere)

1 sibul

3 sl õli

3 sl jahu

7 dl lihapuljongit

3 sl tomatipüreed

1 tl paprikapulbrit

siledalehelist peterselli

soola-pipart

Tükelda liha vajadusel suupärasteks kuubikuteks. Pruunista toasoojad lihatükid kahes jaos koos ribastatud sibulaga suuremal pannil õlis. Puista üle jahuga ja sega läbi. Lisa puljong ja tomatipüree, hauta umbes 20 minutit ehk kuni liha on pehme. Maitsesta soola, pipra ja paprikapulbriga. Puista peale hakitud peterselli.

Lia Virkus soovitab: Ameerika kapsa-porgandisalat ehk coleslaw

Ameerika kapsa-porgandisalat ehk coleslaw
4-6-le
Hea salati nii argiõhtuks kui ka peolauale. Salat maitseb hea nii kohe pärast kokkusegamist kui ka siis, kui on 3–4 päeva külmkapis seisnud.

400 g punast kapsast (või sellest poole koguse jagu valget peakapsast)
2 keskmist porgandit
1 punane sibul
2 sl seesamiseemneid
peotäis hakitud lehtpeterselli
Kaste:
1 dl majoneesi
0,5 dl magusteravat tšillikastet (nt Santa Maria)
2 sl valge veini äädikat
1 tl soola
1 tl suhkrut

Sega kokku kastmeained. Lõika kapsas ja sibul peenteks ribadeks, riivi jämeda riiviga kooritud porgandid. Sega kõik hakitud peterselli ja majoneesi-tšillikastmega. Lase võimalusel jahedas 1 tunnike maitsestuda. Puista serveerides üle seesamiseemnetega.

Lia Virkus soovitab:Piparkoogi kirju koer

Piparkoogi kirju koer

Jõuluajal maitseb piparkoogi kirju koer imehea! Siia on hea kasutada igat sorti piparkooke, mis jõuluajal kogunenud on. Nii omatehtuid kui ka poest ostetuid.

400 g piparkooke

200 g võid

100 g kuivatatud jõhvikaid

300 g hapusid marmelaadikuubikuid

4-5 sl mõrudat kakaopulbrit, nt Fazer

2 dl piima

1 dl suhkrut

Soovi korral 50 g metspähkleid

3 sl brändit

Murenda piparkoogid väikesteks tükkideks näppude vahel suurde kaussi, tükelda marmelaadid ja lisa koos jõhvikatega piparkookide juurde. Sulata või, sega piima, kakao ja suhkruga, soovi korral ka brändiga.
Lisa küpsisesegule ja sega hoolikalt läbi. Jäta kõvemate piparkookide puhul 5-10 minutiks seisma.

Vormi 2 rulli ja keera küpsetuspaberisse. Tõsta külma 4 tunniks kuni üleöö. Lõika viiludeks ja serveeri. Kaunista piparkoogipuruga ja soovi korral ka tükeldatud marmelaadiga.

2019 ,,Kingitus Jeesusele” loosi tulemused

2019 Kingitus Jeesusele loosi tulemused:

Raamatud:

Mare Neiman -,,Pähklipureja mõnus elu-toidud pähklite ja seemnetega“

Ülla Hunt – ,,Oliiviõli-rohekuldne väärtuslik nektar“

Linda Septer ja Maire Simm – ,,Lia magustoidud purgis ja kausis“

Anneli Kalnapenkis – ,,Oad, herned, läätsed – armastus 3 kaunvilja vastu“

Alar Hussar ja Leho Virma    ,,Isamaa ilu hoieldes“

Heliplaadid:

Ants Stamberg  CD kogumik ansamblilt ,,Eluallikas“

Moonika Remlik Oleviste ülistuskoori CD

Olius Thaling CD  ,,Ühel hommikul“ Tartu Pauluse Kirikumuusika Selts

Liisi Kutkina  CD  ,,Võin ma tulla“ Rebecca Kontus

Elga Kattel   CD ,,Sinu palge ees“ Nõmme VBK ,,Vabadus valguses“

Reet Kõpper  CD kogumik Ruti laulud Virve Osila sõnadele

Maimu Remmel CD ,,Ühtelaulmine“ Eesti Rahvusraamatukogu naiskoor

Aivi Otsnik  Eesti Koorijuhtide naiskoori kogumik

Janika Kadaja   ,,Nagu liiva mere ääres“ Evelin Kõrvitsa autoriplaat

Tarmo Vaino ja  Livia Franz   CD ,,Kirgmaastik“ (Urmas Nagel ja Sakarias Leppik)

Marje Ristmägi  CD Andres Jäätma ,,Taevane kutse“

Saima Härm CD ,,Hääl,mis kutsub“vaimulikke laule Kerli  ja Sirli Hellamaa loomingust

Heli Ilmjärv  CD  ,,Hingedemaa kantaat“ Piret Rips ja Maire Eliste laulustuudio

Andres Ainson  CD ,,Jõuluteel“ Karin ja Hannes

Laine Rannaveer CD  ,,Püha öö hümnid“

Lia Virkus  CD kogumik 150 aegumatut meloodiat.

 

 

Suur tänu Jõulufondi toetajad – tänu teie toele said jõulu erikavast osa paljud meie kuulajad!

Suur tänu kingituste annetajad! Tänu teile sai rõõm jagatust  mitmekordseks!

Lia Virkus soovitab Uueks aastaks: Daimi šokolaadiga juustutort

10–12 tk
Mu suur lemmik juustutortide seast. Selle juures meeldib mulle musta leiva-šokolaadiküpsisepõhi, mis sobib hästi vahuse kohupiima-toorjuustutäidisega. Üllatusena on tordi sees krõmpsud Daimi šokolaadi tükikesed.

Põhi:
100 g kuivanud musta leiba
150 g šokolaadiküpsiseid
150 g võid

Täidis:
200 g Daimi šokolaadi
500 g kohupiimapastat
400 g maitsestamata toorjuustu
1 sl vanillsuhkrut
1 dl suhkrut
4 dl vahukoort
5 tl želatiini
5 sl piima

Kaunistuseks:
100 g Daimi šokolaadi

Põhja valmistamiseks purusta kuivanud leib ja küpsised, soovitatavalt köögikombainis. Sega puru sulatatud võiga. Suru segu küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäiva 24 cm läbimõõduga koogivormi põhja. Tõsta täidise valmistamise ajaks külma.
Täidise tarvis vahusta toasoe toorjuust suhkrutega, lisa kohupiimapasta ja hakitud šokolaad.
Vahusta koor. Paisuta želatiini piimas 5 minutit ja sulata pidevalt segades pliidil madalal kuumusel või kuumaveevannil. Nirista želatiinisegu kohupiimavahu hulka, seda pidevalt vahustades. Sega hulka ka vahustatud koor.
Tõsta täidis vormi põhja peale. Pane tort 4–12 tunniks külma tarduma.
Vahetult enne serveerimist kaunista jämedalt hakitud Daimi šokolaadiga.

Lia Virkus soovitab jõulupühade laule stollenit

Stollen
2 tk
Pärmiga kergitatud saksapärane küpsetis,mis sisaldab palju võid ning ohtralt martsipani, rosinaid ja mandleid. Saksa keelt kõnelevates maades ilmub maius müügile üheskoos esimeste jõulukaunistustega.

75 g pärmi
9,5 dl jahu
1/2 tl jahvatatud koriandrit
1/2 tl jahvatatud muskaatpähklit
1,5 dl suhkrut
2 muna
250 võid
300 g rosinaid
4 tl rummi
1 sidruni riivitud koor
150 g hakitud mandleid
1 tl soola
250 g martsipanimassi, nt mandliga
Määrimiseks :
100 g võid
1,5 dl tuhksuhkrut

Sega ühes nõus pärm ja 1,5 dl sooja vett, teises jahu ja maitseained. Vala pärmisegu jahu hulka ja lase 15 minutit seista. Klopi munad suhkruga lahti ning vala taignasse. Lisa pehme või ning sõtku seni, kuni taigen lööb käte ja kausi küljest lahti. Kata rätikuga ning lase soojas kohas kahekordseks kerkida( selleks kulub paar tundi). Samal ajal pane kaussi rosinad, kalla peale rumm ja lase maitsestuda. Sõtku taignasse rosinad, riivitud sidrunikoor ja hakitud mandlid. Lõika taigen kaheks. Poolita ka martsipanimass ja vormi sellest kaks kangi. Rulli taigen 30-35 cm pikkuseks ristkülikuks. Aseta ühele poolele martsipanikang ja keera teine pool selle peale, suru ääred kokku. Lase kaetult 1 tund kerkida ning küpseta 180°juures 35 minutit. Jahuta umbes 15 minutit ja määri pealt sulatatud võiga, sõelu osa tuhksuhkrust kohe peale. Vahetult enne serveerimist puista peale ülejäänud tuhksuhkur.

Lia Virkus soovitab: Minu ema apelsinisukaadiga rosinasai

2 saiapätsi

Seda pehmet pärmitainasaia küpsetas ema mu lapsepõlves pea igal jõuluajal puuahjus. Ema pani alati rosinasaia sisse ka isekeedetud sukaadi. Mina küpsetan saia ilma sukaadita, kuid vahel olen ikka sukaadiga ka teinud. Õnneks on seda praegu ka poest osta, kuigi erinevus väga suur- ei anna ikka võrrelda isetehtuga.

Vaja läheb:

1 kg nisujahu

50 g pärmi

2 dl suhkrut

1 tl soola

4 dl piima

2 munakollast

200 g toasooja võid

200 g rosinaid

1 tl purustatud kardemoni

soovi korral 3–4 sl sukaadi

Pealepuistamiseks:

tuhksuhkrut

Valmistamine:

Hõõru toasoe pärm 1 tl suhkru ja soolaga vedelaks. Lisa käesoe piim ja pool jahust. Sega vedelaks tainaks. Lase kerkida soojas kohas räti all 15–20 minutit.

Hõõru munakollased ülejäänud suhkruga lahti ja lisa eelkergitatud tainale. Sega hulka ka ülejäänud jahu. Sõtku juurde toasoe või, kardemon, soovi korral sukaad ning pestud, kuivatatud ja väheses jahus veeretatud rosinad.

Jaga valmis tainas kaheks võrdseks osaks ja vormi neist piklikud saiapätsid. Tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning lase kerkida räti all soojas kohas veel 20 minutit.

Määri lahtiklopitud munaga ja küpseta 180-kraadises ahjus 30–40 minutit. Puista üle tuhksuhkruga.

Kui mahub:

Apelsinisukaadi valmistamine

Ajal, kui maitseaineid nappis, keetis mu ema apelsinikoortest ja suhkrust ise sukaadi. See säilis külmkapis kaanega purgis mitu kuud.

250 g apelsinikoori

250 g suhkrut

Eemalda apelsinidelt koored ja puhasta need valgest kihist. Pane koored 2–3 päevaks külma vette likku. Vaheta vett 1–2 korda päevas.

Tõsta koored potti ning lisa nii palju puhast vett, et need on vaevu kaetud. Keeda 30–40 minutit.

Lisa suhkur ja keeda edasi väiksel tulel, kuni koored muutuvad klaasjaks ja läikvaks ning siirup venivaks.

Tõsta koored purkidesse, vala siirup peale ja sulge kaaned õhukindlalt.