Hetkel eetris:
Päevasild

Lia Virkus soovitab: Prantsuse Provence’i sibulapirukas

Provence’i sibulapirukas

12 tk

Valmistusaeg: 40 minutit + 30 minutit ahjus

Peen ja hõrk pirukas, mida pakun sõpradele klaasi veini kõrvale. Kollane sibul jääb hautatuna meeldivalt magus ja üldse mitte sibula maitsega. Kasutan võimalusel ehtsat, Itaalias ja Prantsusmaal müüdavat anšoovist. Eesti firmades nahata kilufileest toodetud konserviga ei saa päris õiget maitset kätte.

Põhi:

150 g võid

1,5 dl nisujahu

1,5 dl täisteraspeltajahu

0,5 tl soola

1–2 sl vett

Kate:

3 suurt kollast sibulat

3 sl oliiviõli

1,5 tl kuivatatud basiilikut või tüümiani

3 dl [200 g] riivitud juustu

3 muna

3 dl piima, kohvi- või vahukoort

0,5 tl soola

0,5 tl musta pipart

50 g anšoovisefileed

100 g kirsstomateid

10–15 musta kivita Kalamata oliivi

värskeid basiiliku- või tüümianilehti

  1. Põhja valmistamiseks haki jahud ja sool külmade võikuubikutega läbi. Lisa vesi ja töötle ruttu ühtlaseks tainaks. [Mugav on tainast teha köögikombainis.]
  2. Rulli tainas kettaks ning säti 26–28 cm läbimõõduga võitatud pirukavormi põhja ja äärtele. Pane 30 minutiks külma. Seejärel eelküpseta 200kraadises ahjus 10–12 minutit.
  3. Koori ja viiluta sibulad. Hauta neid pannil õlis väiksel kuumusel koos tüümianiga 8–10 minutit, sega aeg-ajalt. Lase jahtuda.
  4. Puista eelküpsetatud põhjale pool juustust. Laota peale sibulad ja siis ülejäänud pool juustust.
  5. Klopi lahti munad, lisa piim või koor ja maitsesta soola-pipraga. Kalla pirukale.
  6. Kaunista anšoovisefileede, pooleks lõigatud kirsstomatite ja oliividega. Nirista tomatitele veidi oliiviõli ning jahvata musta pipart.
  7. Küpseta 200kraadises ahjus 25–30 minutit või kui pirukas on küps. Serveerimisel kaunista värskete ürtidega.

Reklaam