1 ahjuplaaditäis
Seda krõbedal porgandiga muretaignapõhjal plaadipirukat saab teha nii puravike, riisikate kui ka kukeseentega.
Riiskaid ja pilvikuid peaks eelnevalt siis küll kupatama; puravikele, kukeseentele, kitsemamplitele ja kuuseriisikatele piisab vaid võis praadimisest.
Põhi:
3, 5 dl täisteranisu – või speltajahu
1 tl küpsetuspulbrit
200g võid
2 dl keedetud püreestatud porgandit( u 2 porgandit)
soola
Kate:
1 l puravikke (või kuuseriisikaid või muid meelepäraseid seeni)
2 sibulat
2 sl võid
soola
5 dl hapukoort
200 g kodujuustu
4 muna
200 g riivitud juustu
1 tl sidrunipipart
Sega jahu küpsetuspulbriga, lisa sool ja külmad võikuubikud. Näpi ühtlaseks puruks. Lisa püreeritud keedetud porgandid ning sega ühtlaseks tainaks ( tainas jääb suht kleepuv). Paki tainas kilesse ja tõsta pooleks tunniks külma.
Täidise jaoks prae hakitud või viilutatud sibulad võis, lisa tükeldatud seened, maitsesta soolaga ja lase jahtuda.
Klopi lahti munad ja sega juurde hapukoor, kodujuust, riivitud juust ja sidrunipipar.
Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga ja suru tainas ühtlase kihina põhjale ja äärtele. Eelküpseta pirukapõhja 200 kraadises ahjus 10 minutit. Seejärel tõsta põhjale võis praetud seened ja vala peale juustu-hapukooresegu ning küpseta veel ahjus 30 minutit kuni pirukas kaunilt kuldne.