Lia Virkus soovitab: Jõulukala seene-granaatõunatäidisega

Neljale kuni kuuele

See gruusiapärane kala maitseb granaatõunakastmes imeliselt. Hõrku maitseelamust pakkuv roog näeb ka väga pidulik ja kaunis välja. Terve kala asemel võid kasutada fileed, sel juhul laota seenetäidis fileele peale.

1 terve valge või punane kala (1–2 kg)
1 sidrun
2 granaatõuna
200 g seeni, näiteks šampinjone
1 sibul (u 30 g)
2 küüslauguküünt
1 sl võid
1 tl kuivatatud või 1 sl hakitud värsket estragoni
soola ja musta pipart
1 fenkol
oliiviõli
1–2 dl granaatõunasiirupit (Naršarab, müüakse turul ja Stockmanis)

Poolita granaatõun ja puhasta seemned. Puhasta kala sisikonnast ja pese. Maitsesta soola ja pipraga, pigista üle sidrunimahlaga ja pane mõneks minutiks külma maitsestuma. Viiluta 7–8 seent, haki sibul, lõika õhukeselt kooritud küüslauguküüned tükkideks ning kuumuta kõike koos pannil võis mõned minutid. Maitsesta vähese soola ja pipraga.
Täida kala pannilt võetud seguga, lisa hakitud estragon ja peotäis granaatõunaseemneid. Tõsta kala suurde vormi või ahjuplaadile.
Viiluta fenkol ja ülejäänud šampinjonid õhukeselt. Laota kala kõrvale. Nirista kalale ja lisanditele väheke oliiviõli. Küpseta ahjus 200 kraadi juures umbes 30 minutit või niikaua, kuni kala küps.
Kastmeks sega granaatõunasiirup ülejäänud seemnetega, lisa soovi korral väheke konjakit. Nirista kaste vaagnale tõstetud kalale ning fenkolile ja seentele.

Reklaam