Lia Virkus soovitab: õuna-rukkileiva kausikook

8-10
Sügistalvine hõrk kausikook, mis saab eriti hea kodumaiste hapukate õunte ja omatehtud õunamoosiga.
5-6 dl riivitud tumedat rukkileiba (300 g vormileiba)
30-40 g võid
2 sl suhkrut
2 tl kaneeli
Toorjuustuvaht:
400 ml vahukoort
2 sl suhkrut
2 tl vanillisuhkrut
400 g maitsestamata toorjuustu
Õunakiht:
6-7 dl hapukat õunamoosi
4 keskmist õuna
poole sidruni mahl
1 sl suhkrut

Riivi leib ja kuumuta pannil võis koos suhkru ja kaneeliga, lase jahtuda. Tõsta paar supilusikatäit kaunistuseks ootele. Vahusta koor suhkrute ja toasooja toorjuustuga.
Sega õunamoosi hulka kooritud, jämedalt riivitud hapukad õunad, pigista juurde poole sidruni mahl. Sega läbi ja olenevalt õunte hapukusest maitsesta vajadusel veel vähese suhkruga.
Lao kihiti kaussi pool praetud riivleivast, kolmandik õunte ja sidruniga õunamoosist ja pool toorjuustuvahust. Ja taas riivleib, moos ja vaht. Laota viimaseks kihiks peale ülejäänud õunamoosisegu. Tõsta kausikook kilega kaetuna serveerimiseni külma. Vahetult enne serveerimist kaunista riivitud leivaga, pidulikumal puhul veel murendatud beseede ja granaatõunaseemnetega.

Reklaam