Stollen
2 tk
Pärmiga kergitatud saksapärane küpsetis,mis sisaldab palju võid ning ohtralt martsipani, rosinaid ja mandleid. Saksa keelt kõnelevates maades ilmub maius müügile üheskoos esimeste jõulukaunistustega.
75 g pärmi
9,5 dl jahu
1/2 tl jahvatatud koriandrit
1/2 tl jahvatatud muskaatpähklit
1,5 dl suhkrut
2 muna
250 võid
300 g rosinaid
4 tl rummi
1 sidruni riivitud koor
150 g hakitud mandleid
1 tl soola
250 g martsipanimassi, nt mandliga
Määrimiseks :
100 g võid
1,5 dl tuhksuhkrut
Sega ühes nõus pärm ja 1,5 dl sooja vett, teises jahu ja maitseained. Vala pärmisegu jahu hulka ja lase 15 minutit seista. Klopi munad suhkruga lahti ning vala taignasse. Lisa pehme või ning sõtku seni, kuni taigen lööb käte ja kausi küljest lahti. Kata rätikuga ning lase soojas kohas kahekordseks kerkida( selleks kulub paar tundi). Samal ajal pane kaussi rosinad, kalla peale rumm ja lase maitsestuda. Sõtku taignasse rosinad, riivitud sidrunikoor ja hakitud mandlid. Lõika taigen kaheks. Poolita ka martsipanimass ja vormi sellest kaks kangi. Rulli taigen 30-35 cm pikkuseks ristkülikuks. Aseta ühele poolele martsipanikang ja keera teine pool selle peale, suru ääred kokku. Lase kaetult 1 tund kerkida ning küpseta 180°juures 35 minutit. Jahuta umbes 15 minutit ja määri pealt sulatatud võiga, sõelu osa tuhksuhkrust kohe peale. Vahetult enne serveerimist puista peale ülejäänud tuhksuhkur.