Lia Virkus soovitab: Minu ema apelsinisukaadiga rosinasai

2 saiapätsi

Seda pehmet pärmitainasaia küpsetas ema mu lapsepõlves pea igal jõuluajal puuahjus. Ema pani alati rosinasaia sisse ka isekeedetud sukaadi. Mina küpsetan saia ilma sukaadita, kuid vahel olen ikka sukaadiga ka teinud. Õnneks on seda praegu ka poest osta, kuigi erinevus väga suur- ei anna ikka võrrelda isetehtuga.

Vaja läheb:

1 kg nisujahu

50 g pärmi

2 dl suhkrut

1 tl soola

4 dl piima

2 munakollast

200 g toasooja võid

200 g rosinaid

1 tl purustatud kardemoni

soovi korral 3–4 sl sukaadi

Pealepuistamiseks:

tuhksuhkrut

Valmistamine:

Hõõru toasoe pärm 1 tl suhkru ja soolaga vedelaks. Lisa käesoe piim ja pool jahust. Sega vedelaks tainaks. Lase kerkida soojas kohas räti all 15–20 minutit.

Hõõru munakollased ülejäänud suhkruga lahti ja lisa eelkergitatud tainale. Sega hulka ka ülejäänud jahu. Sõtku juurde toasoe või, kardemon, soovi korral sukaad ning pestud, kuivatatud ja väheses jahus veeretatud rosinad.

Jaga valmis tainas kaheks võrdseks osaks ja vormi neist piklikud saiapätsid. Tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning lase kerkida räti all soojas kohas veel 20 minutit.

Määri lahtiklopitud munaga ja küpseta 180-kraadises ahjus 30–40 minutit. Puista üle tuhksuhkruga.

Kui mahub:

Apelsinisukaadi valmistamine

Ajal, kui maitseaineid nappis, keetis mu ema apelsinikoortest ja suhkrust ise sukaadi. See säilis külmkapis kaanega purgis mitu kuud.

250 g apelsinikoori

250 g suhkrut

Eemalda apelsinidelt koored ja puhasta need valgest kihist. Pane koored 2–3 päevaks külma vette likku. Vaheta vett 1–2 korda päevas.

Tõsta koored potti ning lisa nii palju puhast vett, et need on vaevu kaetud. Keeda 30–40 minutit.

Lisa suhkur ja keeda edasi väiksel tulel, kuni koored muutuvad klaasjaks ja läikvaks ning siirup venivaks.

Tõsta koored purkidesse, vala siirup peale ja sulge kaaned õhukindlalt.

Reklaam