Lia Virkus soovitab:Mesine seapraad küüslaugu ja sinepiga ja Hasselbacki kartulid

Mesine seapraad küüslaugu ja sinepiga

Kuuele kuni kaheksale

Imehea krõbeda kamaraga seapraad kuulub Eesti jõulude juurde ja on koos ahjukartulitega asendamatu! Võid valmistada seaprae nii küpsetuskotis kui ka ilma, kuidas parajasti meeldib. Hasselbacki kartulid on kõrvale imehead ja kindlasti koos hapukapsaga.

•1,5–2 kg kamaraga seapraadi

Marinaad: • 2 sl mett • 3 sl kanget sinepit • 3 küüslauguküünt • värskelt jahvatatud musta pipart • soola

Lõika seakamarale terava noaga triibud. Sega marinaadiks kokku sinep, mesi ja purustatud küüslauk. Pista liha kilekotti või kaanega karpi ja pane 10–24 tunniks külma marineeruma.

Tõsta liha tunnike varem toatemperatuurile, maitsesta soola ja pipraga. Soovi korral pane liha küpsetuskotti, lisa veidi vett, lõika koti ülemisse nurka väike õhuauk ning küpseta 150–160kraadises ahjus 1,5–2 tundi. Lõika küpsetuskott pealt lahti, suurenda kuumust 200 kraadini ning pruunista liha, kuni kamar muutub kaunilt kuldseks. Lase prael enne lahtilõikamist 15 minutit puhata ja lõika viiludeks. Serveeri meelepärase lisandiga, näiteks hapukapsa ja ahjukartulitega.

Hasselbacki kartulid

12 kartulit

4 sl õli või sulavõid

120 g riivitud juustu

1 dl riivsaia

soola

Koori kartulid ja lõika alt õhuke kumer viil ära, et need seisaksid vormis püsti. Tee mugulatesse kõrvuti tihedad sisselõiked, aga mite päris põhjani (mugav on lõigata puulusika peal). lao kartulid ahjuvormi ja määri õli või sulavõiga. Puista peale soola ja riivitud juustu ning lõpusk ka riivsaia. Küpseta 175 kradi juures ahjus 40-50 minutit või kuni kartulid on pehmed ja juust kenasti sulanud.

Retseptid raamatust “Minu parimad. Lihtsad kodused toidud ja küpsetised”

Reklaam