Uudised
Lia Virkus soovitab: karulauk toidulauale
Karulauk on tõeline kevadine vitamiini- ja mineraalainetepomm, ainuüksi C-vitamiini on temas 10–15 korda rohkem kui apelsinis või sidrunis.
kuuele kuni kaheksale
Naudi maitsekat karulaugu-fetavõiet musta leiva, ciabatta või liha-kala kõrvale. Sobib pea kõikjale!
400 g fetat, sobib ka Fetaki
paar suurt peotäit karulauku
1–2 küüslauguküünt
1 dl head oliiviõli
Serveerimiseks:
rukkijahuga näkileibu
Surista tükeldatud karulauk, küüslauk ja õli saumikseriga püreeks, lisa toasoe feta ning püreesta ühtlaseks. Säilita serveerimiseni külmas ja paku koos näkileibadega.
Karulauguvõi
neljale kuni kuuele
Karulauguvõi valmib lihtsa vaevaga ja maitseb värskelt küpsetatud rukkileival imehea. Samuti tasub seda karpidesse pakendatuna sügavkülma panna, kui hooajal karulauku palju käes.
250 g toasooja võid
70 g karulaugulehti
0,5 sidruni mahl
soola, musta pipart
Pese karulaugulehed, kuivata ja haki hästi peeneks. Sega võiga, maitsesta sidrunist pressitud mahla, soola ja pipraga.
Karulauguhummus
Naudi hummust dipikastmena köögiviljade kõrvale või rukkikrõpsudega.
1 purk (400 g) kikerherneid
suur peotäis karulauku
0,5–1 dl rapsiõli
1 sidruni mahl
meresoola maitse järgi
Surista kõik ained kokku ja naudi kohe või järgmisel päeval. Hoia külmas.
Karulaugupesto
u 2 dl
Karulaugupesto suristad kokku paari minutiga. Toitusid, kuhu seda maitsekat kastet kasutada, on oi kui palju: kas krõbedal röstsaiaviilul, pastaroas, liha või kala peale maitseandjaks, salatikastmeks, supi hulka, liharulli täidises või kus iganes. Imeline karulauk teeb maitsvaks pea kõik toidud.
tugev peotäis (30–40 g) karulaugulehti
2 sl seedermänniseemneid
30 g riivitud parmesani
1 dl külmpressitud rapsi- või oliiviõli
soola ja musta pipart
soovi korral väheke sidrunimahla
Surista kokku kõik ained, v.a pool oliiviõlist ja juust. Lisa lõpuks ka ülejäänud õli vähehaaval ja surista ühtlaseks, kuni saad meeldivalt tummise pestokastme. Sega hulka riivitud juust ja maitsesta vajadusel veel soola, pipra või hapuka sidrunimahlaga. Naudi kohe või säilita külmas.
ulauk on tõeline kevadine vitamiini- ja mineraalainetepomm, ainuüksi C-vitamiini on temas 10–15 korda rohkem kui apelsinis või sidrunis.
kuuele kuni kaheksale
Naudi maitsekat karulaugu-fetavõiet musta leiva, ciabatta või liha-kala kõrvale. Sobib pea kõikjale!
400 g fetat, sobib ka Fetaki
paar suurt peotäit karulauku
1–2 küüslauguküünt
1 dl head oliiviõli
Serveerimiseks:
rukkijahuga näkileibu
Surista tükeldatud karulauk, küüslauk ja õli saumikseriga püreeks, lisa toasoe feta ning püreesta ühtlaseks. Säilita serveerimiseni külmas ja paku koos näkileibadega.
Karulauguvõi
neljale kuni kuuele
Karulauguvõi valmib lihtsa vaevaga ja maitseb värskelt küpsetatud rukkileival imehea. Samuti tasub seda karpidesse pakendatuna sügavkülma panna, kui hooajal karulauku palju käes.
250 g toasooja võid
70 g karulaugulehti
0,5 sidruni mahl
soola, musta pipart
Pese karulaugulehed, kuivata ja haki hästi peeneks. Sega võiga, maitsesta sidrunist pressitud mahla, soola ja pipraga.
Karulauguhummus
Naudi hummust dipikastmena köögiviljade kõrvale või rukkikrõpsudega.
1 purk (400 g) kikerherneid
suur peotäis karulauku
0,5–1 dl rapsiõli
1 sidruni mahl
meresoola maitse järgi
Surista kõik ained kokku ja naudi kohe või järgmisel päeval. Hoia külmas.
Karulaugupesto
u 2 dl
Karulaugupesto suristad kokku paari minutiga. Toitusid, kuhu seda maitsekat kastet kasutada, on oi kui palju: kas krõbedal röstsaiaviilul, pastaroas, liha või kala peale maitseandjaks, salatikastmeks, supi hulka, liharulli täidises või kus iganes. Imeline karulauk teeb maitsvaks pea kõik toidud.
tugev peotäis (30–40 g) karulaugulehti
2 sl seedermänniseemneid
30 g riivitud parmesani
1 dl külmpressitud rapsi- või oliiviõli
soola ja musta pipart
soovi korral väheke sidrunimahla
Surista kokku kõik ained, v.a pool oliiviõlist ja juust. Lisa lõpuks ka ülejäänud õli vähehaaval ja surista ühtlaseks, kuni saad meeldivalt tummise pestokastme. Sega hulka riivitud juust ja maitsesta vajadusel veel soola, pipra või hapuka sidrunimahlaga. Naudi kohe või säilita külmas.
Lia Virkus soovitab:Pelmeenisupp
Kuuele
Kiirelt ja lihtsalt valmiv argisupp, mida armastavad nii suured kui väikesed. Võid lisada ka muid meelepäraseid köögivilju, mis kodus olemas.
1, 5 l puljongit
1 sl õli praadimiseks
3 väiksemat porgandit
1 porru
2 suuremat kartulit
1 loorber
6-7 pipratera
400 g pakk pelmeene
tilli ja rohelist sibulat
Serveerimiseks hapukoort
Kuumuta poti põhjas õlis tükeldatud porru ja porgand. Lisa kuum puljong, loorberileht ja piparterad, keeda 10 minutit. Lisa juurde tükeldatud kartulid ja keeda veel 5 minutit. Lisa pelmeenid ja keeda, kuni need kerkivad pinnale. Lisa ka hakitud till ja roheline sibul, kata pott kaanega ja lase maitsestuda veel paar minutit kaane all.
Raadio 7 ülestõusmispühade kava
29.03 SUUR REEDE
kell 9 saade Eerik Jõksiga- milline on täna kell 15 algav Püha Risti austamise missa
10.00 Pärast aegade algust: Joosep ja vennad:,ja Jumal pööras selle heaks”
13.00 Päevaraamat, milles abikaasade kirjad üksteisele, said raamatuks ja lauludeks *
15.00 Usku ja rahu – millise sõnumiga on esimese Katoliku kiriku piiskopi jutluste ja artiklite sõnum, selgitab kogumiku toimetaja Marge Marie Paas ja ajaloolane Toomas Abiline jagab piiskopst tema kaasaegsete mälestusi.
17.00 Külalisstuudio : muusik, helilooja Robert Jürjendal tutvustab oma esimest LP Muusika pikkadeks õhtuteks sünnilugu
19.00 Sündmused, mis viisid Jeesuse ristipuule, toimusid paasapüdadel. Milline on juutide paasakombestik?
22.00 Lõputa lugu. Külalispaar Liia ja Tiit Salumäe
VAIKNE LAUPÄEV
10.00 Aja Silm: piibliseminar Pauluse kiri efeslastele 1:3-14, selgitab dr theol Jaan Lahe
11.OO Aja Silm Mis toimus vaiksel laupäeval, kui Jeesus astus surmavalda? Saade R7 varamust
15.00 Loodud Sõna Õhtu külaline on Juhan Kilumets, paljude kirikute restaureesimistööde juht, vestlust suunab Kaja Kärner, Helisalvetus EELK Tallinna Jaani kirikust
17.00 Koorilauljad Reet ja Ene jagamas oma vaimustust Rudolf Tobiase loomingust ja tma elust.
19.00 Täna tähistab Raivo Kõrgemägi 80.sünnipäeva, raadiostuudios on Raivo koos abikaasa Edaga. Saade järelkuualatav Raadio 7 lehel:Aeg rääkida2023-01-28
22.00 Hüva leilI! mehed leiliruumis vestlemas aktuaalsetel teemadel
1.ÜLESTÕUSMISPÜHA – 31.märts
juba keskööst kuulutame Kristuse ülestõusmist surnuist, Ta on tõesti ülestõusnud!
10.00 Ülestõusmispüha jutlus
11.00 Roosiaed- Eduard Proffitlich, katoliku kiriku märter, kes peagi on Rooma Katoliku Kiriku poolt õndsaks kuulutatud.
13.00 Uuel teel- Eesti Kristlike Ettevõjate esindaja Lembit Ida tutvustab Woulter Droppers -i raamatu „Ettevõtja Jeruusalemmast“ põhimõtteid
22.00 Armust kantud külaline on Britt Tartes.
Ülestõusmispühades on ristiusu kese läbi lunastuse, uussünnis avaldub potentsiaal, mis toob esile muutuse
Suur reede, vaikne laupäev ja ülestõusmispühapäev – kolm väga erineva sõnumiga päeva. Suur reede – Jeesuse ristisurm Kolgata mäel. Vaikne laupäev avab ristisurma olemuse – Jeesus lunastas surma läbi inimkonna – see on ristiusu kese. Pühapäeva sõnum tähistab surma võitmist, surmast ellu tõusmist. Elu võitu. Kuid mitte ainult. Selles tähistatakse ka elu mõtet: vilja kanda.
Raamatute raamatus on:,, Kui nisuiva ei lange maasse ega sure, siis
see jääb üks, aga kui see sureb, siis kannab palju vilja.“(Jh 12:24)
Viljakandmine tähendab enese maha panemist ja uuele kasvuruumi tegemist.
Selles tähendamissõnas on piltlik selgitus inimese potentsiaalist.
Kui me soovime oma eesmärke täita, peame selle nimel pingutama, sageli kõik endise nö maha panema, et uus saaks alguse.
Taimede puhul me näeme seda protsessi reaalselt. Üksik nisuiva – pealtnäha täiesti elutu. Kuiv ja kõva. Ent üksnes pealtnäha, nii kaua kui ta on kuskil viljasalve nurgas. Mulda sattudes kaob temast elutus. Seal, pimeduses, inimese pilgu eest varjatult sünnib järjekordne ime. Mõne aja pärast pistab mullast välja noor roheline võrse, et kasvada viljapead kandvaks kõrreks. Ühest seemnest saab märkamatult mitu. Peab tunnistama, et tegelikult nisutera mullas ei sure, see on metafoorne väljend – tegelikult nisutera idaneb, ta ei hävi – temaga toimub uussünni ime. Selle nisutera näitel mõistame, et Jeesus ütles – ka meie elu idaneb, kui me anname selle Jeesusele. Iga seemne idanemine on Jumala ime, nii on iga uussünd Jumala ime – läbi uussünni väljub meie potentsiaal.
Kuidas ja milleks me seda potentsiaali kasutame? Igal meist on mõjupiirkond,me võime avaldada mõju, mis toob esile muutuse. Avada elu mõtte, mis teostub viljakandmises.
Meie Isa Palve palvepäeva meeskond ja Eesti Kirikute Nõukogu kutsub kõiki liikmeskirikuid ja Eestimaal elavaid inimesi Suurel Neljapäeval, 28.märtsil kell 11:45 palvetama Meie Isa Palvet.
Käesoleval aastal tähistame 500 aastat Meie Isa Palve esmakordsest kirjapanekust Kullamaa vakuraamatus, mis on üldse esimene eesti keeles kirja pandud pikem tekst.
Kuidas saate anda oma panuse Meie Isa Palve palvepäeva ühislugemiseks?
- Jagage infot Meie Isa Palve palvepäeva kohta koguste veebi- ja sotsiaalmeedia lehtedel. Bännerid kodulehele ja sotsiaalmeediasse saate alla laadida siit:https://drive.google.com/drive/folders/1HQcFHR7HBr_l97_g9R5sflv1Q4MXUm71
- Paigutage teadetetahvlile A4 või A3 teade Meie Isa Palve palvepäeva kohta. Teate failid saate alla laadida siit: https://drive.google.com/drive/folders/1HQcFHR7HBr_l97_g9R5sflv1Q4MXUm71
- Helistage kirikukelli otseülekande alguses kell 11.40 ja lõpus kell 11.55:See on ilus viis meelde tuletada ja kutsuda kogukonda ühisele palvele.
- Avage kirikute uksed pakkudes võimalust saada osa palvepäeva otseülekandest või korraldage palvus samal ajal.
Palvepäeva otseülekande kava
11.40 kirikukellad hakkavad lööma ja algab otseülekanne
11.45 Birgit Sarrap esitab Tõnis Mäe laulu “Palve”
11.48 tervitus ja teavitus – Erik Hermaküla
11.49 Tallinna kristlike koolide õpliastega palvetame ühiselt Meie Isa Palve. Kohapeal osalevad palves EKN liikmeskirikute juhid.
11.50 Ott Lepland esitab oma laulu “Võitmatu”
11.53 tänu ja teavitus edaspidiseks – Erik Hermaküla
11.55 otseülekenade lõpp
Kuidas saab veel osaleda Meie Isa Palve ühislugemisel 28.03.2024 kell 11:45?
Meie Isa Palve 28.03.2024 Youtube eestikeelne otseülekande link
https://youtube.com/live/n_cRhRflXW4?feature=share
Meie Isa Palve 28.03.2024 Youtube inglisekeelne otseülekande link
https://www.youtube.com/live/KKgZde6BUsA?si=fYj2ywZVMPcVkiRl
Meie Isa Palve 28.03.2024 Youtube venekeelne otseülekande link
https://youtube.com/live/QpHgoNqLYS8?feature=share
Lisaks, saab osaleda Raadio7 ja Pereraadio, TV 7 vahendusel, rohkem infot: www.meieisapalve.ee .
Usume, et kõnetus, mis kõlas: “Iga inimene Eestimaal peaks teadma/oskama paluda Meie Isa palvet!” ja teiseks: “tehke seda üheskoos!” leiab laialdast vastukaja!
Oleme südamest tänulikud üleskutse jagamise (ka inglise- ja venekeelsetele sõpradele) ja osalemise eest. Koos saame teha Meie Isa Palve palvepäeva ajalooliseks hetkeks, mis ühendab meid kõiki!
Meie Isa Palve palvepäeva meeskond
Veikko Võsu, Nõmme Baptistikoguduse pastor
René Paats, EELK Tallinna Püha Neitsi Maarja Piiskopliku Toomkoguduse diakon
Lia Virkus soovitab: klassikaline kohupiimapasha
Klassikaline kohupiimapasha
10-le
Midagi pole paremat klassikalisest kohupiimapashast, kui seda kord aastas pühade ajal valmistada ja kuuma kohvi kõrvale nautida! Pasha tuleks valmistada eelmisel päeval, et jõuaks rammusaks ja maitsvaks nõrguda. Kui pere on väike ja koguse poolest tundub maiust palju, valmista pashat pool antud kogusest.
1 kg pakikohupiima
250 g võid
3 munakollast
näpuotsatäis soola
2,5 dl suhkrut
3 tl mustade täpikestega vanillsuhkrut
200 g hapukoort
1, 5 dl heledaid rosinaid
1, 5 dl tumedaid jumborosinaid
1 dl mandlilaaste
Kaunistuseks: granaatõunaseemneid, marmelaadi, pähkleid jogurtis või valges šokolaadis, mandlilaaste
Sulata või, jahuta ja sega kohupiimaga. Vahusta hulka suhkrutega vahule hõõrutud munakollased ja viimaks ka rosinad ning mandlilaastud. Tõsta segu marliga vooderdatud pashavormi, u 15 cm läbimõõduga savist uude lillepotti või sõelale Või kui soovid kuumutatud pashat ja pelgad tooreid munakollaseid, kuumuta suures potis kohupiimamassi segades väheke aega, vaid keemiseni, aga ära keeda! Kata vorm pealt ka marliga, pressi segu kokku ja pane peale vajutus. Tõsta vorm kausikesega ( kuhu saab vesi nõrguda) üle öö või ööpäevaks külma. Kummuta vormist ja kaunista meelepäraselt. Lihtsalt võrratult hea!
Lia Virkus soovitab jahuvaba seemneleib
Suurepärane leib, mida küpsetada näiteks nädalavahetuse hommikusöögiks. Hea süüa väheke jahtunult koos võiga. Ei sisalda grammigi jahu ega suhkrut, vaid tervislikke seemneid ja pähkleid. Võid küpsetada tillukesi pätse ka muffinipanni pesades.
5 muna (veganitele 3,3 dl vett + 2 sl psülliumi ehk seemnekestade pulbrit)
1 tl peent meresoola
1,5 dl linaseemneid
1,5 dl mandleid
1,5 dl pähkleid
1,5 dl seesamiseemneid
1,5 dl päevalilleseemneid
1,5 dl kõrvitsaseemneid
1,5 dl rosinaid või hakitud tumedat šokolaadi
3 sl kookos- või oliiviõli
Jahvata linaseemned. Sega kõik pähklid-seemned-rosinad omavahel. Lisa sool, munad (veganitel vesi ja psüllium) ja õli ning lase 30 minutit seista. Kalla tainas õliga määritud leivavormi (või muffinivormidesse) ja küpseta 175kraadises ahjus 45‒50 minutit. Lase leival kõigepealt 15 minutit vormis jahtuda, seejärel võta vormist välja ja tõsta restile.