Uudised

Lia Virkus soovitab vahukoore maasikamaius

Kausikook ei vaja küpsetamist, piisab ainete ettevalmistamisest ja kihiti ladumisest kas kaussi, purki või pokaalidesse portsjonikaupa.

400 gr vahukoort

180 gr kondenspim

 2  maitsestamata kohupiimatoru a 300 gr

2 pakki Selga šokolaadi küpsiseid

200 gr maasikaid

2 banaani

Vahusta vahukoor, lisa kondenspiim ja maitsestamata kohupiim.

Purusta küpsised, lõigu maasikad ja banaanid

 Alusta  koogi ainete kihiti ladumist – Küpsisepuru+maitsestatud vahukoor+maasikad ja banaanid segamini+vahukoor+ küpsisepuru+ maasikad-banaanid. Peale saad veel nö kaunistuseks puistata küpsisepuuru. Hoia üleöö külmas, aga võib ka kohe süüa.

Lia Virkus soovitab:Suvine kartulisalat grillkana ja redistega


Neljale kuni kuuele

Lihtne ja maitsev kartulisalat sobib nii lõuna- kui õhtusöögiks, ent ka suvisele grillipeole. Kes soovib, võib vahelduseks kana asendada tuunikalaga.

• 1 kg keedetud värskeid kartuleid • 2 grillkanakoiba • 200 g rediseid • 2 väikest kurki • 4 keedetud muna • 1 punt tilli
Kaste: • 6 sl viinamarjaseemne- või oliiviõli • 2 sl sidrunist pressitud mahla või õunaäädikat • 2 tl soola • 1 tl musta pipart • 1 sl vedelat mett


Pane kastmeained kaanega purki ja loksuta segi. Tükelda kanaliha. Lõika redised viiludeks, samuti kurgid. Tükelda kartulid ja munad, haki till. Pane kõik salatiained kaussi, sega kastmega läbi ja jäta veidikeseks maitsestuma.

Lia Virkus soovitab:Rabarberimuffinid


12 tk

Esimesed kevadised rabarberid kutsuvad küpsetama. Miks mitte valmistada neist maitsvaid karamelliseid muffineid!


• 3,5 dl nisujahu • 2 tl küpsetuspulbrit • 2 dl fariinsuhkrut • 1 tl kaneeli • 1 muna • 1,5 dl maitsestamata jogurtit • 1 dl õli • 250 g tükeldatud rabarberit

Peale: • 2 sl suhkrut • 1 tl kaneeli soovi korral pärlsuhkrut


Sega jahu, küpsetuspulber, fariinsuhkur ja kaneel. Klopi muna lahti, lisa jogurt ja õli. Vala munasegu kuivainetega kokku ja sega kiirelt ühtlaseks. Lisa ka tükeldatud rabarberid. Jaota tainas paberist vormidega vooderdatud muffinipanni pesadesse (minu lemmikud on silikoonist muffinivormid, mida määruima ei pea) ning puista peale suhkru-kaneelisegu. Soovi korral puista ka pärlsuhkrut. Küpseta 175kraadises ahjus 15–20 minutit. Proovi tikuga küspsut, tikk peab jääma kuivaks.


Lia Virkus soovitab: Tuunikala tort

kümnele

Valmistusaeg: 30 minutit + üleöö külmas

Üks lihtsamaid võileivatorte, mida annab kodustes tingimustes valmistada.

Samas väga mahlane, mahe ja maitsev.


• 2 vormisaia (või 2 pakki röstsaia)

Täidis: • 2 tuunikalakonservi vees • 1 porrulauk • 2 keedetud muna • 2 dl hapukoort • 2 dl majoneesi • sidrunipipart • aroomisoola

Kaunistuseks: • 3 dl paksemat majoneesi (nt. Hellmansi) • 3 keedetud muna • 1 punane paprika • 1 pikk värske kurk • salatit, peterselli, tilli

Lõika porrulauk õhukesteks poolrõngasteks, haki keedetud munad peeneks ja sega tuunikalaga. Lisa koor ja majonees ning maitsesta sidrunipipra ja aroomisoolaga. Lao kandikule 6 röstisaia või 3 vormisaia viilu (et tort jääks ilusam, lõika saiaviiludel ääred ära). Kata poole täidisega, lao uus kiht saiaviile ja kata ülejäänud täidisega. Lõpuks veel kiht saiaviile. Kata tort pealt majoneesiga( jäta pool majoneesist järele, et sellega järgmisel päeval torti pealt värskelt katta, jääb ilusam). Pane tort üheks ööks külma. Kaunista vahetult enne serveerimist. Selleks lõika kurk viiludeks ja kata nendega tordi küljed. Keeda munad ja haki peeneks. Tükelda paprika ja ülejäänud kurk pisikesteks kuubikuteks. Kaunista tort triipudena: paprikatriip, munatriip ja kurgitriip jne. kuni tort on kaunistatud.Tordi võid ümbritseda maitserohelisega, nt. tükeldatud salati ,tilli ja petersellilehtedega.

Lia Virkus soovitab:Rabarberikook krõbeda kardemonibeseega


16–20 tk

See on suur plaadikook, mis kaetud krõbeda ja meeldivalt kardemonise beseega Maitseb just nii, nagu üks õige ja hea rabarberikook maitsma peab ehk hapukalt ja mahlaselt. Ära rabarberit üle doseeri, retseptis on kirjas paras kogus, nii et ka kardemon saaks mõjule pääseda.



400 g rabarberit (võib ka külmutatud)

Tainas:

150 g toasooja võid

2 dl suhkrut

1 tl vanillisuhkrut

3 dl nisujahu

2 tl küpsetuspulbrit

6 munakollast

1 dl piima

Besee:

6 munavalget

3 dl suhkrut

1 tl purustatud kardemoni

Serveerimiseks tuhksuhkrut

Tükelda rabarberid.

Vahusta või suhkrutega vahule. Sega küpsetuspulber jahuga. Lisa võivahule munakollased, piim ja jahusegu. Sega ühtlaseks ja tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile (30 x40 cm). Tainas jääb pehme, seepärast määri see spaatliga laiali. Laota õhukese kihina peale rabarberiviilud (lase sügavkülmast võetud rabarberitel veidi sulada, jaga siis tainale ning sõelu peale õhuke tärklisekiht).

Vahusta munavalged näputäie soolaga tugevaks vahuks, lisa suhkur vähehaaval ja vahustamist jätkates. Koos viimase suhkruosaga lisa ka kardemon. Vahusta, kuni suhkur on lahustunud ja vaht kaunilt läikiv. Laota vaht ettevaatlikult rabarberitele.

Küpseta kooki 200-kraadises ahjus 15–20 minutit, kuni kook on kaunilt küps.



Lia Virkus soovitab: suitsukana salat

Suitsukanasalat

400 g suitsukanakintsu või -koiba

1 punane paprika

500 g jääsalatit

400 g ananassitükke omas mahlas

Kaste:

2 dl majoneesi

1,5 dl hapukoort

1 tl karrit

1 tl aroomisoola


Tükelda jääsalat ribadeks, samuti tükelda ka suitsukana ja paprika. Pane suurde kaussi. Nõruta ananassitükid ja lisa salatile. Sega kastmeks majonees hapukoorega, maitsesta karri ja aroomisoolaga. Vala kaste salatile ning sega läbi. Lase võimalusel pool tundi külmas maitsestuda.



Lia Virkus soovitab marjakook martsipani ja kookoshelvestega


10 tk
3 muna

1,5 dl pruuni roosuhkrut

150 g võid

2 tl vanillsuhkrut

200 g mandliga martsipanimassi

100 g kookoshelbeid

2,5 dl nisu- või toortatrajahu

1 tl küpsetuspulbrit

350–400 g erinevaid värskeid või külmutatud marju (võib ka rabarberit)

Vahusta munad suhkrutega heledaks vahuks. Sulata või, jahuta veidi ja sega muna-suhkruvahuga. Riivi või tükelda külmkapikülm martsipanimass ning sega kookoshelveste, jahu ja küpsetuspulbriga. Lisa või-munavaht ja sega ühtlaseks tainaks. Vooderda 26 -28 cm ümmargune lahtikäiv vorm küpsetuspaberiga, laota tainas vormi. Vajuta marjad kergelt tainasse. Kui kasutad sügavkülmutatud marju, puista soovi korral peale väheke suhkrut. Küpseta 175kraadises ahjus 40–45 minutit või kuni kook on kaunilt küps.

Lase vormis täilikult jahtuda ja tõsta serveerimisalusele, puista soovi korral üle tuhksuhkruga.

Lia Virkus soovitab: Hirsipuder rosinatega

neljale
See on minu lapsepõlve nostalgiaroog, mida saad serveerida marjakisselliga või võisilmaga.
Täna teen ise hirsiputru aeg-ajalt ka ilma rosinateta, hoopis soolasena ja vaid veega. Võisilm siis ikka kuuma pudru sisse, see annab hea meki.

2 dl hirsitangu
4 dl vett
5 dl piima
0, 5 tl soola

2 sl suhkrut

2 dl rosinaid

2-3 sl võid

Kibeka võimaliku maitse kaotamiseks tuleb hirsitangu sõelal pesta pikalt kuuma voolava vee all, kuni pesuvesi on selge. Mõõda tangud potti soola ja veega keema. Kuumuta aeg-ajalt segades, kuni vesi on teradesse imendunud.

Lisa siis piim, suhkur ja rosinad, keeda madalal kuumusel kaane all, kindlasti aeg-ajalt segades, umbes 20-30 minutit või kuni vedelik imendunud ja puder meeldivalt kreemjas. Vajadusel lisa juurde veel vett ja maitsesta soola või suhkruga. Sulata potti tükike võid, klopi segamini ja jäta kaane alla 5 minutiks tõmbama.

LiaVirkus soovitab:tatrajahuga kapsa-plaadipirukas

18-20 tk

Mahlane ja maitsev plaadipirukas saab kapsa-porganditäidisega, ka gluteenivaba. Saad seda valmistada mistahes täidisega, kana või hakkliha, ole vaid loov.

1 kg värsket kapsast

3 porgandit

1 sibulat

1 küüslauguküüs

3- 4 sl õli või võid praadimiseks

soola ja pipart

1 tl muskaatpähklit

Tainas: 6 muna

500 g hapukoort

350 g majoneesi

12 spl toortatrajahu ( võib ka tumedat )

2 tl küpsetuspulbrit

1 tl soola
Haki sibulad ja küüslauk, lõika kapsas ribadeks ja riivi kooritud porgandid. Kuumuta suure poti põhjas võis või õlis esmalt sibulat ja küüslauku mõned minutid, lisa porgand ja mõne minutit pärast ka kapsaribad. Kuumuta kõiki veel mõned minutid segades. Maitsesta soola, pipra ja muskaatpähkliga.

Sega omavahel kokku tainas. Klopi vispliga lahti munad vähese soolaga, lisa hapukoor ja majonees ning küpsetuspulbriga segatud jahu. Sega tainas hoolikalt läbi. Taigen tuleb paksem kui pannkoogitaigen, seda saab valada. Pool taignakogusest vala küpsetuspaberiga vooderdatud ahjuplaadile, lisa täidis ja nirista ülejäänud tainas ühtlaselt peale. Küpseta 200 kraadi juures 25-35 minutit kuni pirukas pealt ilus helepruun ja sisu on läbi küosenud. Lase väheke jahtuda ja lõika ruutudeks. Pirukas maitseb hea nii soojalt kui ka külmalt järgmisel päeval.





Lia Virkus soovitab:Kinnine lõhe-riisipirukas ülestõsumispühade lauale

Kuuele kuni kümnele

Valmistusaeg: 30 minutit + kala maitsestumiseks 1 tund + ahjus 45 minutit

See uhke lehttainapirukas on kohev, paks, toekas ja mahlane!

Kui oled korra selle valmis meisterdanud, teed teine kord ka. See lihtsalt maitseb nii hea!

• 500–600 g lehttainast • 300 g lõhefileed • peent meresoola ja musta pipart • 1,5 dl pudruriisi • kalapuljongit riisi keetmiseks • 6 keedetud muna • 1 porru valge osa • 1 muna määrimiseks

Marinaad: • 1 kõvaks keedetud munakollane • 1 tl sinepipulbrit • 2 tl suhkrut • 1,5 dl vahukoort • peotäis hakitud rohelist tilli

Serveerimiseks: • pärlsibulaid • kappareid ja värsket tilli

Lõika kalafilee viiludeks, maitsesta soola ja pipraga. Lase 1 tund külmas seista.
Keeda 7 muna. Sega üks munakollane sinepipulbri ja suhkruga (järelejäänud munavalge lisa koos 6 munaga täidisesse), kalla juurde koor. Sega, kuni suhkur sulab. Lisa kooresegusse lõheviilud ja hakitud till, tõsta tunniks külma maitsestuma.

Keeda riis, soovitatavalt kalapuljongis. Lõika porru viiludeks ja kuumuta pannil võis. Viiluta kooritud munad. Rulli ⅔ tainast küpsetuspaberil laiali, ⅓ jäta katte jaoks veel külma. Tõsta tainas koos paberiga 26–28 cm läbimõõduga ümmarguse või neljakandilise lahtikäiva vormi sisse, nii et ääred ulatuvad vormi servani. Laota põhjale pool keedetud riisist, seejärel pool porrust, munaviiludest ja kalast, nirista peale pool marinaadi. Korda kihte ja kalla peale ülejäänud marinaad. Keera tainaääred piruka peale. Määri ääred lahtiklopitud munaga ja tõsta ⅓ rullitud tainas kaaneks peale, vajuta ääred kahvliga kinni. Ülejäänud tainast lõika kaunistuseks peale lehekujulised tainatükid, noaga joonista leherootsud. Määri pirukas munaga ja torka kahvliga augud sisse. Küpseta 220kraadises ahjus 20 minutit, kata fooliumiga ja jätka küpsetamist veel 180 kraadi peal 20–25 minutit. Serveeri särtsakate pärlsibulate ja kapparitega!