Uudised

Lia Virkus soovitab Tatra-tuunikalasalat

Neljale-kuuele
See salatiretsept on meie peres kasutusel olnud juba palju aastaid. Valmistan seda nii koorese majoneesikastme kui ka oliiviõli-palsamiäädika, mee ja küüslaugu vinegrettkastmega’, kuidas parajasti isutab.

200 g keetmata tatart
1 konserv tuunikalatükid õlis
200 g punaseid kirsstomateid
2 väikest värsket kurki ( pool pikka)
paar suurt peotäit rukola salatit
3 keedetud muna
Küüslaugune vinegrettkaste:

3 sl külmpressoliiviõli
1 sl mett
2 sl palsamiäädikat
1-2 küüslauguküünt
soola ja musta pipart

Loputa tatar külma veega sõelal, keeda peaaegu pehmeks ehk al dente. Nõruta sõelal ja loputa külma veega, et üle ei küpseks. Maitsesta kohe soola ja sidrunipipraga, et tatar ei jääks salatis mage. Poolita pestud kirsstomatid ja kurgid pikuti, soovi korral koori ja viiluta. Sega kõik koostisosad kokku, maitsesta soola ja pipraga. Serveeri koheselt või hoia serveerimiseni külmas. Kui salatit on vaja kauem külmas hoida, sega kõik kokku ilma rukolata ja lisa see salatisse vahetult enne serveerimist. Kaunista salat munasektoritega (või haki need salatisse), rukolalehtede ja kirsstomatitega.




Lia Virkus soovitab Karamelli-šokolaadikook

Kümnele

Valmistusaeg: 10 minutit + ahjus 30–40 minutit

Mahlane kook üllatab fariinsuhkru võrratu karamellimaitse ja šokolaaditükkidega. Serveeri seda soojalt koos vanillijäätisega või jahtunult tee/kohvi kõrvale.
• 200 g võid • 1 dl suhkrut • 2 dl fariinsuhkrut • 2 muna • 1 dl hapukoort • 5 dl nisujahu • 1 tl söögisoodat • 1 tl küpsetuspulbrit • 2 tl vanillsuhkrut • 100 g hakitud tumedat või piimašokolaadi


Vahusta toasoe või suhkrutega. Lisa vahustamist jätkates ükshaaval munad ja hapukoor. Sega jahuga teised kuivained ning lisa tainasse. Viimaks lisa ka hakitud šokolaad. Pane tainas küpsetuspaberiga vooderdatud 24 cm läbimõõduga lahtikäivasse vormi. Küpseta 175kraadise ahju allosas 30–40 minutit. NB! Ära kooki üle küpseta, ka ahjust välja võttes valmib see vormis edasi.

Vabariigi valitsuse uued piirangud ka avalike jumalateenistuste läbiviimisel

Korraldus jõustub 3.märtsit ja see sisaldab tõepoolest jumalateenistuste piirangu: alates 3.märtsist 2021 statsionaarse istekohaga ja statsionaarse istekohata avalikud koosolekud, avalikud üritused, sealhulgas konverentsid, teatrietendused, kontserdid ja kinoseansid, avalikud jumalateenistused ja teised avalikud usulised talitused siseruumides ei ole lubatud.

Seega oleme taas olukorras, mis oli ka eelmisel kevadel: koguduse osalusega jumalateenistusi ei toimu, küll aga võivad toimuda vaimulike osalusel teenistused, mida kantakse üle interneti kaudu.
Samas on lubatud pühakodade ukse ses mõttes avatuna hoida, et inimesed saavad pühakoda külastada, seal palvetada, ka vaimulikega vestelda. Jumalateenistusi ja muid avalikke usulisi talitusi aga selle korralduse kohaselt kuni märtsi lõpuni pidada ei saa.

Need kogudustele suunatud piirangud on sarnased kõigi teiste piirangutega, mille eesmärk on vältida inimeste kogunemisi ja seega ka takistada viiruse levikut.
Kas ülestõusmispühade tähistamine on ka sel aastal selline, nagu see oli mullu (st teenistusi kirikutes ei toimunud), seda näitab aeg.
Ega meil ristirahvana muud teha ole, kui et palvetada ja loota, et see pandeemia kiiremini mööduks. Ja omalt poolt saame kaasa aidata sellega, et väldime rahvarohkeid kohti ja laseme end esimesel võimalusel vaktsineerida.

Vabariigi Valitsuse 19. augusti 2020. a korralduse nr 282 „COVID-19 haiguse leviku tõkestamiseks vajalikud meetmed ja piirangud“ muutmine Nakkushaiguste ennetamise ja tõrje seaduse § 28 lõike 2 sissejuhatava lauseosa ja lõike 6 alusel ning arvestades sama paragrahvi lõike 2 punkti 2 ning lõikeid 5 ja 8: 1. Muuta Vabariigi Valitsuse 19. augusti 2020. a korraldust nr 282 „COVID-19 haiguse leviku tõkestamiseks vajalikud meetmed ja piirangud“ järgmiselt:

5) statsionaarse istekohaga ja statsionaarse istekohata avalikud koosolekud, avalikud üritused, sealhulgas konverentsid, teatrietendused, kontserdid ja kinoseansid, avalikud jumalateenistused ja teised avalikud usulised talitused siseruumides ei ole lubatud.

 Isikud ei või viibida ja liikuda meelelahutusteenuse osutamise kohas ning muuseumides ja näituseasutustes. Piirangut ei kohaldata korraldaja või teenuse osutamise koha omaniku või tema esindaja, töötajate, töövõtjate, esinejate ja hädaabitööde tegemisega seotud isikute ja selle koha majanduslikuks teenindamiseks vajalike isikute suhtes. Välistingimustes on nimetatud kohtades viibimine ja liikumine lubatud, kui teenuse osutaja või korraldaja tagab, et seal ei viibita ajavahemikus kella 21.00 kuni 06.00. Tagatud peab olema, et nimetatud ürituste korraldamisel või teenuse osutamisel välistingimustes ei oleks osalejate arv rühmas rohkem kui 10 inimest ning et kokku ei puututa teiste rühmadega. Tagada tuleb desinfitseerimisvahendite olemasolu ja desinfitseerimisnõuete täitmine Terviseameti juhiste kohaselt;

 

Lia Virkus soovitab: jahuvaba seemneleib


1 päts

Suurepärane leib, mida küpsetada näiteks nädalavahetuse hommikusöögiks. Hea süüa väheke jahtunult koos võiga. Ei sisalda grammigi jahu ega suhkrut, vaid tervislikke seemneid ja pähkleid. Võid küpsetada tillukesi pätse ka muffinipanni pesades.

5 muna (veganitele 3,3 dl vett + 2 sl psülliumi ehk seemnekestade pulbrit)
1 tl peent meresoola
1,5 dl linaseemneid
1,5 dl mandleid
1,5 dl pähkleid
1,5 dl seesamiseemneid
1,5 dl päevalilleseemneid
1,5 dl kõrvitsaseemneid
1,5 dl rosinaid või hakitud tumedat šokolaadi
3 sl kookos- või oliiviõli

Jahvata linaseemned. Sega kõik pähklid-seemned-rosinad omavahel. Lisa sool, munad (veganitel vesi ja psüllium) ja õli ning lase 30 minutit seista. Kalla tainas õliga määritud leivavormi (või muffinivormidesse) ja küpseta 175kraadises ahjus 45‒50 minutit. Lase leival kõigepealt 15 minutit vormis jahtuda, seejärel võta vormist välja ja tõsta restile.

Urmas Viilma: meil tuleb armastuse võlad kustutada, sest ilmaotsakell tiksub aega

Posted in

„Mida küpsemaks me riigi ja rahvana saame, seda julgemad oleme oma isiklikke huvisid, maitset, eelistusi ja soove teistele peale suruma. See tähendab samas, et üha rohkem oleme üksteisele võlgu headuses ja armastuses,“ tuletas peapiiskop Urmas Viilma tänases iseseisvuspäeva jutluses meelde.

Jumal hoia Eestit! 24.02.saatekava

 

Meie vabariigi 103. sünnipäeval oleme avanud oma stuudio külalistele, et meie kuulajad saak külalistega kokku:

Kell 12.oo  meenutame, kuidas Eesti Kaitseväe kaplanaadi looja kolonel Tõnis Nõmmik Eestisse tagasi jõudis ja kuidas kaplaanat nüüd juba 25 aastat  Kaitseväes tegutsenud on. Saate ,,Armust kantud” toimetaja on Maire Lilleorg.

Kel l15.oo Külalisstuudios on Haamerite sugvõsa liikmed. Kulleme,kuidas  antakse edasi oma esvanemate pärandit  –  räägivad Maarja Reinter, Siimon, Naatan ja Eenok Haamer. Nendega vestleb Eelika Remmel.

Kell 18 oo  Külalisstuudio viib kuulajad ajas tagasi Nõmme Rahu kirikusse, kus 2014. aastal toimus Salumäe ja Lillepea suguvõsade kontsertkohtumine. Saade Raadio 7 arhiivist. Lindistas Haldi Leinus.

Kell 20.oo  Jaan Tammsalu vaimulik mõtisklus.

Kell 21.oo  Piiblivõti selgitab dr Peeter Roosimaa.

Kell 21.30 vabariigi aastapäevale pühendatud jutlus – EKN asepresident Meego Remmel.

Kell 22.oo  Mõttekoda. Saatejuht Hannes Hermaküla teema on maine ja taevane riik.

Saated on järelkuulatavad raadio7.ee/saated  või mobiilrakenduse vahendusel.

Hääletame aasta keeleteoks Eeesti laulupsaltri1

Posted i

Hääletame aasta keeleteoks Eesti laulupsaltri!

2020. aasta parima keeleteo rahvaauhinna saaja hääletus kestab 21. veebruari keskööni. Üks väärikaid kandidaate on kirikulaulu kogumik “Eesti laulupsalter”. Mahuka uurimistöö tulemusena valminud unikaalne teos avab meie emakeele rikkusi psalmilaulu keelena.

e-kirik.eelk.ee/category/uudised

Lia Virkus soovitab:lihakaste letsoga


Neljale

Letšoga lihakaste sobib hästi nii kartulite, spagettide kui ka riisi kõrvale. Lihtne ja kiire argiõhturoob, mis maitseb kogu perele.

1 suur sibul

1 küüslauguküüs

1 sl õli

1 karp sealihakonservi ( 325 g )

1 suur purk letšot ( Salvest, 680 g)

2 tl kuivatatud basiilikut

Soola

Musta pipart

Kuumuta pannil hakitud sibul ja küüslauk klaasjaks. Lisa tükeldatud lihakonserv ja maitsesta basiilikuga. Vala peale letšo ja kuumuta keemiseni, lase podiseda 2-3 minutit. Maitsesta vajadusel veel soola ja pipraga.

Lia Virkus soovitab:kihiline tuunisalat


kuuele


Pehme ja mahlane salat, milles kasuta tuunikala vees või õlis – just nii, nagu ise eelistad. Tuunikala võid asendada ka muu maitsva kala, näiteks skumbriaga.


Valmistamisaeg 25 minutit + 2–3 tundi maitsestumiseks



6 keedetud muna

1 karp (185 g) tuunikalakonservi

100 g riivjuustu

200 g kodujuustu

1 keskmine sibul

2 dl lahjat majoneesi

1,5 dl maitsestamata jogurtit


Sega majonees jogurtiga. Haki sibul hästi peeneks. Eralda munakollased munavalgetest ja haki mõlemad eraldi. Lao kaussi kihiti hakitud munavalged, riivjuust, pool majoneesi-jogurtikastmest, nõrutatud tuunikalakonserv, hakitud sibul, kodujuust, 5 munakollast ja ülejäänud kaste. Torka salatisse noa või kahvliga augud, et kaste valguks kihtidest läbi. Lase vähemalt 2–3 tundi seista. Raputa peale tilli ja hakitud munakollan

Lia Virkus soovitab:Mississippi mudakook

Kaheksale- kümnele

See mahlane šokolaadine kook maitseb imehea. Kui armastad tumedat šokolaadi, küpseta sellega, kui oled piimašokolaadisõber, vali oma lemmik. Võimalusel küpseta kook valmis eelmisel päeval ja kaunista vahukoore ning šokolaadiga vahetult enne serveerimist.


Põhi: • 200 g digestiivküpsiseid • 60 g võid • 60 g šokolaadi

Täidis: • 200 g šokolaadi • 200 g võid • 4 muna • 3 dl heledat muscovado’t • 2 dl vahukoort

Peale: • 2 dl vahukoort • 2 sl vanillsuhkrut

Kaunistuseks: • riivitud šokolaadi


Põhja valmistamiseks purusta küpsised. Sulata või ja šokolaad kuumaveevannil, sega küpsisepuru sulašoklaadivõi sisse. Vooderda 24 cm läbimõõduga lahtikäiv koogivorm küpsetuspaberiga ja suru segu selle põhja. Täidiseks sulata šokolaad ja või kuumaveevannil, lase veidi jahtuda. Vahusta munad suhkruga tihedaks heledaks vahuks. Mikserda hulka koor ja sega kokku šokolaadi-võiseguga. Jaota täidis küpsisepõhjale. Küpseta 180kraadises ahjus 45 minutit. Lase koogil täielikult jahtuda, siis on seda kergem lõigata. Vahetult enne serveerimist vahusta koor vanillsuhkruga ja laota koogile. Kaunista riivitud šokolaadiga.

Retsept raamatust “Minu parimad. Lihtsad kodused toidud ja küpsetised.”