Uudised

Peaminister ja eriolukorra juht Jüri Ratas teatas sotsiaalmeedias tehtud avalduses, et esimene inimene on Eestis viiruse seljatanud.

Veebruari lõpus saime esimese teate, et praeguseks tervet maailma haaranud koroonaviirus on jõudnud Eestimaale. Eile saime kinnituse esimese ametlikult tervenenu kohta, kes on Eestis viiruse seljatanud. Kindlasti hakkab selliseid julgustavaid sõnumeid lähiajal tulema üha rohkem.

Siiski kulub enne veel nädalaid ja kuid, kui saame naasta oma tavapärase elurütmi juurde. Seni peame tegelema viiruse leviku piiramisega nii ühiskondlikul tasandil, kui peab pingutama igaüks meist eraldi. Me kõik peame jälgima tervishoiutöötajate juhiseid, pidama kinni hügieenireeglitest ning vältima nii palju kui vähegi võimalik lähikontakte teiste inimestega. Samuti on mõistlik vältida pindade ja esemete katsumist, mis võivad olla viirusega saastunud ning sularaha asemel kasutada võimalusel teisi maksevõimalusi.

Valitsus astub samuti vajalikke samme, et viiruse levikut piirata, takistada Eestis uute kollete teket ning meie kõigi tervist kaitsta. Eile öösel otsustasime sarnaselt mitmetele teistele Euroopa Liidu riikidele sulgeda oma riigipiiri, et tõkestada viiruse piiriülest levimist. Loomulikult saavad Eestisse endiselt naasta kõik siinsed elanikud ning nende lähisugulased. Samuti tagame vajaliku kauba- ning toorainetranspordi, kui vedajatel puuduvad haiguse sümptomid.

Palun hoiame kõiki koroonaviiruse riskigruppidesse kuuluvaid inimesi, kelleks on kindlasti eakad ja krooniliste haigustega inimesed. Külmetushaiguste sümptomite puhul tuleks vältida otsekontakte oma eakate lähedaste ja tuttavatega. Samuti on suuremas nakatumisohus tervishoiutöötajad, politseinikud ja piirivalvurid, klienditeenindajad poodides ja mujal ning kõik teised, kelle töö nõuab rohket inimestega kokkupuutumist. Mõtleme ka sellele, et me ei seaks neid oma käitumisega nakatumisohtu.

Ja lõpetuseks. Hoolime üksteisest ning aitame üksteist. Märkame teiste raskeid olukordi ning anname neile vajadusel ja võimalusel oma tuge. Loomulikult kõiki ettevaatusabinõusid tarvitades, et koroonaviirus levida ei saaks. Koos saame neist rasketest aegadest kindlasti üle ning oleme ühiskonnana veelgi tugevamad.

Hoidke ja olge hoitud!

JUMALATEENISTUSED TULEB VEEBI ABIL KORRALDADA

SISEMINISTEERIUM
PRESSITEADE
13.03.2020

Solman: rahvakogunemistest tuleb hoiduda ning jumalateenistused võimalusel veebiülekande vahendusel korraldada

Rahvastikuminister Riina Solman kohtus täna Eesti Kirikute Nõukogu juhatusega, et arutada riiklikust eriolukorrast tulenevaid nõudeid ja piiranguid. Kirikute nõukogu juhatus võttis üksmeelselt vastu juhised kogudustele eriolukorras käitumiseks (leitavad allpool).

„Kirikutel ja teistel usulistel ühendustel on suur roll meelerahu ja kindluse loomisel praegustel ärevatel aegadel. Seetõttu on eriti oluline, et kirikutesse tulevad inimesed hoolivad enda ja teiste tervisest ning hoiduvad rahvarohketest kogunemistest,“ ütles rahvastikuminister.

„COVID-19 näol on tegemist väga kiiresti leviva viirusega, mille tõttu tuleb kõik rahvakogunemised, samuti jumalateenistused, võimaliku nakkusohu tõttu ära jätta või neid võimalusel elektroonilistes kanalites üle kanda. Ebamugavus, mida eriolukorra väljakuulutamine meile kõigile tekitab, on arusaadav, kuid kaalul pole ainult meie tervis, vaid ka elude kaitse,“ ütles Solman.

Solmani sõnul on üksikjuhtudel vältimatute usuliste talituste eraviisiline läbiviimine lubatud. „Ka eraviisiliste usuliste talituste läbiviimisel on oluline välistada võimalik nakkusoht teistele inimestele,“ rõhutas Solman.

Rahvastikuminister vastutab rahvastiku- ja perepoliitika kujundamise, üleilmse eestluse edendamise, rahvastikutoimingute koordineerimise, uussisserändajate kohanemise ning usuasjade ja kodanikuühiskonna arengu eest. Rahvastikuministri eesmärgiks on rahva kestlikkus ja areng. Riina Solman on rahvastikuminister alates 29.04.2019.

Lisatud on Kirikute Nõukogu juhatuse poolt heaks kiidetud juhised kirikutele ja teistele usulistele ühendustele tegevuse korraldamiseks eriolukorras.

Täiendava informatsiooni saamiseks soovitame jälgida Vabariigi Valitsuse kodulehekülge www.valitsus.ee

Lia Virkus soovitab: Kinoasalat juustuga

neljale

Lõuna-Ameerikast pärit kinoa (quinoa) on jõudnud ka meie poelettidele. Ülimalt tervislikud väikesed seemned on pärit maltsaliselt ning olnud ammusest ajast Andides põhitoiduaineks kartuli ja maisi kõrval, kuna taim talub hästi karmi kliimat ja kõrgust. Sisaldab palju magneesiumi ja on gluteenivaba, sobides hästi allergikutele.

Kinoast valmistatud salat on kerge, samas aga väga toitev. Kinoa asemel võid kasutada ka tatart, riisi või makarone.

2 dl kinoat
150 g mozzarellapalle, lambapiima- või  muud meelepärast juustu
1 suur roheline paprika
20 kirsstomatit
2 peotäit meelepärast rohelist salatit (spinat, lollo rosso, jääsalati pea) soola ja pipart

Kaste:
0,5 dl oliivi- või rapsiõli
0,5 dl õunasiidri- või valgeveiniäädikat
1 tl suhkrut või mett

Soovi korral 1-2 küüslauguküünt

Pese kinoa voolava vee all korralikult läbi ja pane rohke külma veega keema. Keeda 10 minutit ja lase veel 5 minutit kaane all haududa. Kurna ja lase veidi jahtuda. Haki juust ja paprika kuubikuteks, tomatid poolita. Sega köögiviljad kinoaga ja rebi juurde salatiroheline. Jahvata peale paar keerdu soola ja pipart ning sega. Sega omavahel kastmeained, vala salatile ja sega läbi. Vajadusel maitsesta veel soolaga. Serveeri kohe.

Pese tihti käsi

Pese käsi sooja vee ja seebiga ning avalikes kohtades kasuta alkoholipõhist käte desinfitseerimisvahendit. Käte pesemine ja desinfitseerimine tapab kätele sattunud viiruse. Vaata, kuidas õigesti käsi pesta (PDF) .

Ühistranspordi kasutamisel tuleb lisaks käte desinfitseerimisele puhastada ka kindad ja kotisangad.

Järgi hingamisteede hügieeni
Kui aevastad või köhid, siis kata oma suu ja nina ühekordse salvrätiga. Viska see koheselt prügikasti ja puhasta seejärel käed. Kui sul ei ole salvrätikut, kasuta oma varrukat (küünarvarre osa), aga mitte paljast kätt.

Suu ja nina katmine takistab pisikute ja viiruste edasilevimist. Kui aevastad vastu paljast kätt, siis võivad pisikud ja viirused sattuda sinu kaudu teistele inimestele ja esemetele, mida katsud.

Väldi kontakti
Väldi kontakti (vähemalt 1m) inimestega, kellel on välised haigustunnused – näiteks köha või aevastavad inimesed. Kui seisad haigusnähtudega inimesele liiga lähedal, võid tema aevastamise korral piisknakkuse sisse hingata ja ise ka haigestuda. 

Kuna praegu on ka külmetushaiguste leviku periood, siis kõiki tuttavaid ei ole soovitatav kallistada.

Väldi silmade, nina ja suu katsumist
Sinu käed puutuvad avalikes kohtades kokku mitmete esemete ja pindadega, mis võivad olla hiljuti viiruste poolt saastatud. Kui puudutad oma silmi, nina või suud nende kätega, siis on võimalus, et viirus kandub ka sinule edasi.

Kui sul on palavik, köha ja hingamisraskused, otsi varakult abi.
Ütle tervishoiutöötajale, et oled reisinud riskipiirkonnas, kus on teatatud COVID-19 levikust, või ütle, et oled olnud lähikontaktis kellegagi, kes on riskipiirkonnas reisinud ja kellel on hingamisteede haiguste sümptomid (palavik, köha või hingamisraskused).

Kui sul on kerged hingamisteedehaiguste sümptomid ja sa ei ole reisinud riskipiirkonnas
Järgi hoolikalt tavapäraseid kätehügieeni nõudeid ning võimalusel püsi kodus kuni oled tervenenud.

Ära tarbi toorest või väheküpsetatud loomseid produkte
Ära tarbi toorest või väheküpsetatud liha ega kuumtöötlemata piima ja tooteid. Samuti ära tarbi pesemata puu- ja köögivilju.

 

Hoidkem üksteist

„Jumal ei ole meile ju andnud arguse vaimu, vaid väe ja armastuse ja mõistlikkuse vaimu.“ 2Tm 1:7

 Head kaasvõitlejad, kogudustes ja kiriklikes asutustes, armsad vennad ja õed!

Rõõmustame kirikuliste üle ning tahame neile pakkuda parimat. Sakramentide ja sõna kõrval ka lihtsat inimlikku osadust, kirikukohvi ja -teed. Selle rõõmuga kaasneb ka vastutus meie teenimis- või õpperuumis osalevate inimeste tervise ja heaolu eest. Kevadist gripihooaega ja välismaailmast meidki ohustavaid uusi tõbesid arvestades pole paha pöörata tähelepanu Terviseameti soovitustele(lisatud).

Loodan, et koguduste vaimulikud ja meie kiriku asutuste juhatused rakendavad mõistlikke ja proportsionaalseid meetmed, mida nakkushaiguste levimise vältimiseks tarvitusele võtta. Kaaluda võiks armulaual osalejatele luua võimalus individuaalsete anumate kasutamiseks või kasutada kõigile leiva veini sisse kastmisega andide jagamist. Ka maakirikutes tuleks luua esmased võimalused käte pesemiseks ja tualettides tuleks eelistada ühekordseid käte kuivatamise vahendeid. Igati kohane on pakkuda kõigile võimalusi käte desinfitseerimiseks. Eriti peaksid seda kasutama vaimulikud, kes kätlevad kümneid inimesi ning kindlasti tuleks seda teha enne armulaua jagamist. Toidu serveerijatel tuleks kirikukohvi ja konverentside kohvipausidel tähelepanelikult jälgida hügieeninõuetest kinnipidamist ning ühekordsete nõude puhul lähtuda loodussõbralikkusest.

Oluline on asjatu ärevuse süvendamise asemel adekvaatse info jagamine ja selgitustöö. Hoiame palves neid, kes on haigestunud ja palume Jumalat hoida terveid haigestumise eest.

Lootes Taevaisale, ärgem unustagem ka oma osa tervise edendamises haiguste ennetamisel!

 

Avo Üprus

Eesti Diakoonia

Lia Virkus soovitab: Viini šnitsel

viiele
Sobib nii kiireks argiõhturoaks kui ka peolauale!
Imehead krõbedad šnitslid valmivad vaid 15 minutiga.
500 g vasika-või sea välisfileed või Rakvere sea välisfileest minutipihve
2 muna
2-3 sl vett või piima
1, 5 dl jahu
1, 5 dl riivsaia ( soovitavalt isetehtud)
võid ja õli praadimiseks
Soola ja musta pipart
Serveerimiseks
1 sidrun
6 anšoovisefileed
kappareid

Vasardada minutipihvid kahe kile vahel mõlemalt poolt läbi, nii et need on hästi õhukesed. Maitsesta soola ja pipraga. Püüa vormida neile vasardades kaunilt ovaalne kuju. Vispelda kahvliga supitaldrikus lahti munad vähese soola ja vee või piimaga. Pane vähese soolaga segatud jahu teise supitaldrikusse ja riivsai kolmandasse. Kasta lihalõiked mõlemalt poolt esmalt esmalt jahusse, siis munasegusse ja seejärel riivsaiasse. Prae või ja õlisegus mõlemilt poolt kuldpruuniks. Igale lihatükile aseta serveerides sidruniviil ja soovi korral ka anšoovisefilee ja kappareid peale.

Lia Virkus soovitab: küpsetame Eesti Vabariigi aastapäevaks midagi maitsvat ja silmale ilusat!

Toortatrarull kohupiimakreemiga
10 tk
Tatrajahuga saab õhulise, tervisliku ja maitsva rullbiskviidi. Rull saab imehea lihtsa hapuka õunamoosiga, aga ekstra hõrk kohupiimavahu ja mõne hapuka punase moosiga. Pidulikumal puhul on vahva rull kaunistada kreemi ja marjadega!

Toortatrabiskviit:
5 muna
5 sl (mitte kuhjaga) heledat mahetoortatrajahu
5 sl suhkrut
Kohupiimakreem:
4 dl vahukoort
300 g maitsestamata kohupiimapastat
1 dl suhkrut
25 g vanillikastmepulbrit (Ekströms)
Vahele: 3 dl hapukat moosi ( nt pohla, vaarika, jõhvika)
Kaunistuseks: värskeid marju

Vahusta munad suhkruga tugevaks heledaks vahuks. Sõelu hulka toortatrajahu, sega ettevaatlikult segamini. Laota tainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta 200-kraadises ahjus 10-15 minutit või kuni biskviit on kaunilt kuldpruun.
Kummuta suhkruga ülepuistatud uuele küpsetuspaberile. Keera biskviit koos küpsetuspaberiga rulli ja lase jahtuda ( u 10-15 minutit).
Vahusta koor, kohupiim, suhkur ja vanillikastmepulber ühtlaseks vahuks. Määri peale moos ja sellele enamus kohupiimakreemist( tõsta enne kolmandik tordipritsi kaunistamiseks ootele külmkappi). Keera küpsetuspaberi abil rulli ja jäta paberi sees tunniks –paariks maitsestuma. Pritsi ülejäänud kreem kaunistuseks rullile ja värskete marjadega.

Lia Virkus soovitab: sõbrapäevaks küpsetame banaanikeeksi

Inglise banaanikeeks
Kaheksale

Meie pere lemmik, mida küpsetame tihti, kui banaanid on puuviljavaagnale seisma jäänud ja nende koor tumedatäpiliseks muutunud. Just selliste, veidi üleküpsenud banaanidega tuleb keeks parim. Õppisin banaanikeeksi tegema Inglismaal sugulastel külas olles ja nüüd küpsetan seda ise nädalavahetustel. Köök ja kodu saavad kohe hommikul oivalist magusat lõhna täis.

125 g võid
2,5 dl tumedat suhkrut (Demerara, muscovado või fariinsuhkrut)
2 muna
3 dl nisujahu

1 tl küpsetuspulbrit
1 tl soodat
1 tl kaneeli
1 tl vanillsuhkrut
näpuotsatäis soola
3 sl piima

3 suuremat väheke üleküpsenud banaani

Vahusta toasoe või suhkruga, lisa vahustamist jätkates ükshaaval munad.
Ühenda jahu, küpsetuspulber, sooda, sool, kaneel ja vanillsuhkur. Lisa jahusegu ja piim või-munavahule ning sega ühtlaseks. Koori banaanid ja purusta kahvliga, sega ka need taina hulka. Vala tainas võiga määritud piklikku keeksivormi (kui kasutad silikoonvormi, pole vaja vormi määrida). Küpseta 180kraadises ahjus 50–60 minutit. Katsu tikuga küpsust – keeks on valmis, kui sissetorgatud tikk jääb kuivaks.

Lia Virkus soovitab: hapukapsad hakklihaga Võrumaa moodi

6-8-le
Võrratu talveroog, mida serveeri keedetud kartulitega või lihtsalt iseseisva roana.

1 kg hapukapsast , nt Kongo talu
150 g odrakruupe
3 keskmist porgandit
600 g Kodust hakkliha, Rakvere
Suhkrut, soola, pipart
Vett
Võid praadimiseks

Koori ja riivi jämedalt porgandid, prae pannil võis kergelt läbi. Tõsta potti koos hapukapsaga, lisa peale ka sõelal külma vee all pestud kruubid. Kalla peale nii palju vett, et kõik on kaetud. Hauta vaiksel tulel 1, 5 tundi, kuni tangud on poolpehmed. Prae ka hakkliha, maitsesta soola ja pipraga. Kuumuta veel koos läbi, maitsesta veel kapsast ka vähese suhkruga, et tasakaalustada hapukust.

Lia Virkus soovitab: nostalgiaroog seastroogonov

Neljale-kuuele

Maitsev argiroog, mis valmib poole tunniga. Serveeri keedetud tatra, riisi või kartulite ning meelepärase salatiga. Ka marineeritud peet sobib siia hästi!

900 g sealiha või valmistükeldatud seastrooganovi ( Rakvere)

3 sl õli

2 sibulat

2 sl jahu

7 dl kuuma vett

2 dl hapukoort

2 sl tomatipüreed

maitserohelist ( tilli või lehtpeterselli)

soola ja musta pipart

Tükelda liha vajadusel väiksemateks ribadeks. Pruunista toasoojad lihatükid mitmes jaos suuremal pannil õlis. Lisa tükeldatud sibulad ja pruunista ka need, maitsesta soola-pipraga. Puista peale jahu ja sega läbi. Vala üle keeva veega ning kuumuta keemiseni. Hauta 5–10 minutit. Lisa hapukoor ja tomatipüree, sega läbi ning kuumuta liha pehmenemiseni. Viimistle maitse ja puista peale hakitud maitserohelist. Maitsesta soola-pipraga.