10 tk
3 muna
1,5 dl pruuni roosuhkrut
150 g võid
2 tl vanillsuhkrut
200 g mandliga martsipanimassi
100 g kookoshelbeid
2,5 dl nisu- või toortatrajahu
1 tl küpsetuspulbrit
350–400 g erinevaid värskeid või külmutatud marju (võib ka rabarberit)
Vahusta munad suhkrutega heledaks vahuks. Sulata või, jahuta veidi ja sega muna-suhkruvahuga. Riivi või tükelda külmkapikülm martsipanimass ning sega kookoshelveste, jahu ja küpsetuspulbriga. Lisa või-munavaht ja sega ühtlaseks tainaks. Vooderda 26 -28 cm ümmargune lahtikäiv vorm küpsetuspaberiga, laota tainas vormi. Vajuta marjad kergelt tainasse. Kui kasutad sügavkülmutatud marju, puista soovi korral peale väheke suhkrut. Küpseta 175kraadises ahjus 40–45 minutit või kuni kook on kaunilt küps.
Lase vormis täilikult jahtuda ja tõsta serveerimisalusele, puista soovi korral üle tuhksuhkruga.
Uudised
Lia Virkus soovitab marjakook martsipani ja kookoshelvestega
Lia Virkus soovitab: Hirsipuder rosinatega
neljale
See on minu lapsepõlve nostalgiaroog, mida saad serveerida marjakisselliga või võisilmaga.
Täna teen ise hirsiputru aeg-ajalt ka ilma rosinateta, hoopis soolasena ja vaid veega. Võisilm siis ikka kuuma pudru sisse, see annab hea meki.
2 dl hirsitangu
4 dl vett
5 dl piima
0, 5 tl soola
2 sl suhkrut
2 dl rosinaid
2-3 sl võid
Kibeka võimaliku maitse kaotamiseks tuleb hirsitangu sõelal pesta pikalt kuuma voolava vee all, kuni pesuvesi on selge. Mõõda tangud potti soola ja veega keema. Kuumuta aeg-ajalt segades, kuni vesi on teradesse imendunud.
Lisa siis piim, suhkur ja rosinad, keeda madalal kuumusel kaane all, kindlasti aeg-ajalt segades, umbes 20-30 minutit või kuni vedelik imendunud ja puder meeldivalt kreemjas. Vajadusel lisa juurde veel vett ja maitsesta soola või suhkruga. Sulata potti tükike võid, klopi segamini ja jäta kaane alla 5 minutiks tõmbama.
LiaVirkus soovitab:tatrajahuga kapsa-plaadipirukas
18-20 tk
Mahlane ja maitsev plaadipirukas saab kapsa-porganditäidisega, ka gluteenivaba. Saad seda valmistada mistahes täidisega, kana või hakkliha, ole vaid loov.
1 kg värsket kapsast
3 porgandit
1 sibulat
1 küüslauguküüs
3- 4 sl õli või võid praadimiseks
soola ja pipart
1 tl muskaatpähklit
Tainas: 6 muna
500 g hapukoort
350 g majoneesi
12 spl toortatrajahu ( võib ka tumedat )
2 tl küpsetuspulbrit
1 tl soola
Haki sibulad ja küüslauk, lõika kapsas ribadeks ja riivi kooritud porgandid. Kuumuta suure poti põhjas võis või õlis esmalt sibulat ja küüslauku mõned minutid, lisa porgand ja mõne minutit pärast ka kapsaribad. Kuumuta kõiki veel mõned minutid segades. Maitsesta soola, pipra ja muskaatpähkliga.
Sega omavahel kokku tainas. Klopi vispliga lahti munad vähese soolaga, lisa hapukoor ja majonees ning küpsetuspulbriga segatud jahu. Sega tainas hoolikalt läbi. Taigen tuleb paksem kui pannkoogitaigen, seda saab valada. Pool taignakogusest vala küpsetuspaberiga vooderdatud ahjuplaadile, lisa täidis ja nirista ülejäänud tainas ühtlaselt peale. Küpseta 200 kraadi juures 25-35 minutit kuni pirukas pealt ilus helepruun ja sisu on läbi küosenud. Lase väheke jahtuda ja lõika ruutudeks. Pirukas maitseb hea nii soojalt kui ka külmalt järgmisel päeval.
Lia Virkus soovitab:Kinnine lõhe-riisipirukas ülestõsumispühade lauale
Kuuele kuni kümnele
Valmistusaeg: 30 minutit + kala maitsestumiseks 1 tund + ahjus 45 minutit
See uhke lehttainapirukas on kohev, paks, toekas ja mahlane!
Kui oled korra selle valmis meisterdanud, teed teine kord ka. See lihtsalt maitseb nii hea!
• 500–600 g lehttainast • 300 g lõhefileed • peent meresoola ja musta pipart • 1,5 dl pudruriisi • kalapuljongit riisi keetmiseks • 6 keedetud muna • 1 porru valge osa • 1 muna määrimiseks
Marinaad: • 1 kõvaks keedetud munakollane • 1 tl sinepipulbrit • 2 tl suhkrut • 1,5 dl vahukoort • peotäis hakitud rohelist tilli
Serveerimiseks: • pärlsibulaid • kappareid ja värsket tilli
Lõika kalafilee viiludeks, maitsesta soola ja pipraga. Lase 1 tund külmas seista.
Keeda 7 muna. Sega üks munakollane sinepipulbri ja suhkruga (järelejäänud munavalge lisa koos 6 munaga täidisesse), kalla juurde koor. Sega, kuni suhkur sulab. Lisa kooresegusse lõheviilud ja hakitud till, tõsta tunniks külma maitsestuma.
Keeda riis, soovitatavalt kalapuljongis. Lõika porru viiludeks ja kuumuta pannil võis. Viiluta kooritud munad. Rulli ⅔ tainast küpsetuspaberil laiali, ⅓ jäta katte jaoks veel külma. Tõsta tainas koos paberiga 26–28 cm läbimõõduga ümmarguse või neljakandilise lahtikäiva vormi sisse, nii et ääred ulatuvad vormi servani. Laota põhjale pool keedetud riisist, seejärel pool porrust, munaviiludest ja kalast, nirista peale pool marinaadi. Korda kihte ja kalla peale ülejäänud marinaad. Keera tainaääred piruka peale. Määri ääred lahtiklopitud munaga ja tõsta ⅓ rullitud tainas kaaneks peale, vajuta ääred kahvliga kinni. Ülejäänud tainast lõika kaunistuseks peale lehekujulised tainatükid, noaga joonista leherootsud. Määri pirukas munaga ja torka kahvliga augud sisse. Küpseta 220kraadises ahjus 20 minutit, kata fooliumiga ja jätka küpsetamist veel 180 kraadi peal 20–25 minutit. Serveeri särtsakate pärlsibulate ja kapparitega!
Lia Virkus soovitab:Virsiku-kogupiimakook
Kaheksale
Valmistusaeg: 20 minutit + ahjus 25–35 minutit
Lihtne muretainapõhjaga kohupiimakook maitseb alati hea. Soovi korral võid seda valmistada ka aprikoosikompotiga.
Muretainapõhi: • 100 g võid • 0,75 dl suhkrut • 1 muna • 2,5 dl nisujahu • 1 tl küpsetuspulbrit
Kate: • 1 suur purk (820 g) virsikukompotti • 2 dl hapukoort • 200 g kohupiima • 2 muna • 1 dl suhkrut • 1 tl vanillsuhkrut • 1 tl sidrunist pressitud mahla
Vahusta toasoe või suhkruga. Sega hulka muna ja küpsetuspulbriga segatud jahu. Suru tainas küpsetuspaberiga vooderdatud 24 cm läbimõõduga koogivormi põhja ja äärtele.
Nõruta virsikud ja lõika sektoriteks.
Vahusta munad suhkruga, sega hulka vanillsuhkur, sidrunist pressitud mahl, kohupiim ja hapukoor. Säti virsikud koogipõhjale ning laota kate peale. Küpseta 200kraadises ahjus 25–35 minutit, kuni kook on küps ja kauni värviga.
Raadio 7 saated sel nädalavahetusel
Laupäev 13.03
8.45 Vaimulik mõtisklus- Jaan Tammsalu
9.00 Ole terve! Külmetushaiguste ravist
10.oo Aja Silm -kriitiliselt kristlikest dogmadest
12.10 Europulss
13.00 Armust kantud – nooruke lauljanna Viivika Reintam
15.00 Mõttekoda- Siseministeeriumi Usuasjade osakonna tööst
17.00 Rännakud Iisraelis
19.00 Aeg rääkida – mees Jumala peopesal- Urmas Sassian
20.20 vaimulik mõtisklus Jaan Tammsalu
21.00 Piiblivõti
22.00 Hüva leili! Mehed leiliruumis – milline roll on tänapäeva kristlasel
23.00 METALMISJON
pühapäev 14.03
8.45 vaimulik mõtisklus Jaan Tammsalu
10.00 pjutlus pühapäevaks- Joel Reinaru
11.00 Roosiaed – Eesti keskaja kirikuelu
13.00 Emakeele päeva puhul- suhtluse ja keele suhtest
15.00 Lõputa lugu – Reet ja Ilmar Tomusk
18.00 Hüva leili!
19.00 Ole terve!
20.00 vaimulik mõtisklus Jaan Tammsalu
21.00 Piiblivõti
21.20 kordame pühapäeva jutlust
22.00 Armust kantud – Maria Metsamaa- noortejuht Terminalis
Paavst Franciskus Iraagis
Paavst Franciscus kohtus Iraagi šiiamoslemite juhiga
NAJAF, 6. märts, AFP–BNS – Iraagi šiiade juht suurajatolla Ali al-Sistani võttis laupäeval Najafis vastu maailma katoliiklaste juhi paavst Franciscuse.
90-aastane Sistani ei pea tavaliselt kohtumisi, kuid ta tegi 84-aastasele paavst Franciscusele erandi.
Paavst sõitis koroonaviiruse teist lainet trotsides Iraaki, et julgustada riigi kristlikku kogukonda ja ulatada käsi šiiamoslemitele.
Kaks eakat usujuhti kohjusid laupäeva hommikul Sistani tagasihoidlikus kodus pühas linnas Najafis paavsti üle aegade esimese Iraagi-visiidi käigus.
Kui paavst Najafi lennujaamas maandus, olid vastas plakatid prohvet Muhamedi neljanda kaliifi Ali kuulsate ütlustega. Ali on ka Najafi pühalinna maetud.
“Inimesi on kahte liiki – kas usuvennad ja inimsuses sarnased,” võis lugeda.
Autokolonn viis paavsti tiheda julgeoleku saatel Najafi vanalinna ning ajakirjanikud nägid teda sisenemas Sistani residentsi.
Ajakirjandust kohtumise juurde ei lubatud.
Kohtumine Sistaniga on Franciscuse Iraagi-visiidi üks kõrgpunkte. Sistani on mänginud viimastel aastakümnetel võtmerolli Iraagi olukorra rahustamisel.
Läbirääkimised kahe usujuhi silmast silma kohtumise korraldamiseks kestsid Najafi ja Vatikani vahel kuid.
“Me oleme uhked selle üle, mida see visiit esindab ja täname neid, kes selle võimalikuks tegid,” lausus Najafi kõrge vaimulik Mohamed Ali Bahr al-Ulum.
Francsiscus peaks laupäeval külastama ka iidse Uri linna territooriumi, kus tal on kavas osaleda erinevate religioonide ühisüritusel.
allikas: AFP – Baltic News Service
Raadio 7 saated sellel nädalavahetusel
laupäev 06.märts
8.45 Jaan Tammsalu vaimulik mõtisklus
9.oo Tervisesaade- toitumisnõustaja Siret Saarsoo
10.oo Aja Silm – teadus ja usk
12.oo Europulss kordame reedel eetris olnud ülevaadet olukorrast poliitilisel maastikul
13.OO Armus kantud – Eesti kaplanaadi lugu
15.oo Ususallivusest- Eesti Kirikute Nõukogu 2020.arvamusfestivali teema
17.oo Rännakud Iisraelis
19.oo Aeg rääkida – õpetaja koolis ja kirikus- juubilar Kalle Kõiv
20.oo vaimulik mõtisklus – Jaan Tammsalu
21.oo Piiblivõti – Raido Oras
22.oo Hüva leili! Saunalava kuum teema- millised me oleme?
pühapäev 07.märts
8.45 Jaan Tammsalu vaimulik mõtisklus
10.oo pühapäevane jutlus- Arne Hiob
11.oo Roosiaed – külastame Saaremaa kirikuid
13.oo Uuel teel – Stuudios Eesti kristlikud ettevõtjad – jüngerdamine töökohal
15.oo Lõputa lugu- kuidas algas Hannes ja Iiri Hermaküla elu lõputa lugu.
18.oo Hüva leili! Saunalava kuum teema- millised me oleme?
19.oo kordame tervisesaadet OLE TERVE! nõu annab toitumisnõustaja
20.oo vaimulik mõtisklus – Jaan Tammsalu
21.oo Piiblivõti -Mari Vahermägi
22.oo Armus kantud – stuudios on oma lauljateed kujundav Viivika Reintam
Lia Virkus soovitab: Hirsipuder rosinatega
neljale
See on minu lapsepõlve nostalgiaroog, mida ema meile tihti tegi. Pani malmpotiga ahju hauduma ja keetis kisselli kõrvale marjadest või õuntest-rabarberitest, millest seda parajasti võimalik oli hooajaliselt teha.
Täna teen ise hirsiputru aeg-ajalt ka ilma rosinateta, hoopis soolasena ja vaid veega. Võisilm siis ikka kuuma pudru sisse, see annab hea meki.
2 dl hirsitangu
4 dl vett
5 dl piima
0, 5 tl soola
2 sl suhkrut
2 dl rosinaid
Serveerimiseks võid
Kibeka maitse kaotamiseks tuleb hirsitangu sõelal pesta pikalt kuuma voolava vee all. Mõõda tangud potti soola ja veega keema. Kuumuta aeg-ajalt segades, kuni vesi on teradesse imendunud.
Lisa siis piim, suhkur ja rosinad, keeda madalal kuumusel kaane all, kindlasti aeg-ajalt segades, umbes 20-30 minutit või kuni vedelik imendunud ja puder meeldivalt kreemjas. Vajadusel lisa juurde veel vett ja maitsesta soola või suhkruga.
Serveeri võisilmaga soojalt.
Lia Virkus soovitab: Tatra-hakklihapallid tomatises koorekastmes
Neljale kuni kuuele
Ahjuvormis saad üheaegselt valmis nii tatart sisaldavad lihapallid kui ka maitseka koorese kastme tatra juurde. Serveeri rooga keedetud tatra ja värske salatiga.
500 g segahakkliha
1 suurem sibul
2 küüslauguküünt
2 muna
1 dl tatart
3 sl hakitud lehtpeterselli
3 dl puljongit
1 dl köögi-või vahukoort
1 dl maitsestatud tomatikastet
soola, musta pipart
Haki sibul ja purusta küüslauk, sega koos munade ja keetmata tatraga hakkliha hulka. Maitsesta soola, pipra ja hakitud lehtpeterselliga. Vormi kanamunasuurused pätsid (9–10 tk) ja tõsta ahjuvormi. Sega puljong koore ja tomatikastmega, vala pallidele. Küpseta ahjus 200 kraadi juures 25–30 minutit.